Subotica: Avanture iz Amazona i Indonezije na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

Lutkarska opera, teatar senki, balet, princeze, sirene i avanture iz Amazona i Indonezije očekuju posetioce 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, najavili su organizatori.

Takmičarski program predstojećeg 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji će se održati od 25. do 30. septembra u Subotici, obuhvatiće 16 predstava lutkarskog i dramskog stvaralaštva za decu iz celog sveta, uz kvalitetan izbor predstava iz regiona.

Publika će tako imati priliku da vidi lutkarsku operu "Princeza Tirando" pozorišta Arijel iz grada Tirgu Mureša u Rumuniji, koja u formi mjuzikla koristi delo Karla Gocija u kombinaciji s operskim pevanjem, čime žanrovski postaje pozorište u pozorištu, s operskim arijama, ogromnim lutkama i multifunkcionalnom scenografijom inspirisanom Orijentom, uz muziku Đakoma Pučinija.

Tu je zatim lutkarska predstava "Amakajaku, avantura u Amazonu" iz daleke Kolumbije koja govori o avanturama Pakita, dečaka koji odlučuje da pođe na put u društvu teče, gusara Kazimira i njegovog zlog šefa Petra Španskog, na nepoznatu teritoriju Amazona sa samo jednim ciljem - da ulove INIJU, delfina ružičaste boje ne bi li ga "spasli" i odveli u zoološki vrt.

Iz Kanade dolazi trupa "Šašave senke" sa predstavom "Neutabanim stazama" koja koristi elemente pozorišta senki uz lutke i muziku. Najmlađe očekuje i lutkarska predstava "Srebrno kopito", pozorišta "Žirafa na preklapanje" iz Sankt Peterburga, bazirana na staroj ruskoj bajci o maloj devojčici Darjonki, siročetu koje je usvojio starac Kokovanja.

Organizatori preporučuju i predstavu "Mali lutkar" pozorišta "Iza glumaca" koje dolazi iz grada Bandung (Zapadna Java, Indonezija), tradicionalnu priču u novom ruhu sa lutkama, kao i komad "Patka, smrt i lala" ljubljanskog pozorišta lutaka.

Na festivalu će biti izvedene i tri domaće predstave: "Rečna sirena" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, "Ko je najmoćniji na svetu?" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i "Par cipela" Dečjeg pozorišta Subotica. Program će obuhvatiti i predstave "Mala sirena" (Bosna i Hercegovina), "Bajka o ribaru i ribici" (Crna Gora), "Deveta ovčica" (Hrvatska), "Guska, smrt i lala" (Poljska), "Let kroz priče" (Rumunija), "Badnje veče" (Rusija) i "Zlatokosa" (Slovenija).

Predstave će se igrati na izvornom jeziku u Dečjem pozorištu Subotica i Pozorištu "Deže Kostolanji".

Za takmičarski deo festivala biće dodeljene nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolju scenografiju, nagrada za najbolju originalnu muziku, nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalna nagrada za originalnost i fantaziju.

O pobednicima će odlučivati Andrijana Teodoresku (Rumunija), teatrolog iz Krajove, Dragoslav Todorović, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i Darija Ivanova, kulturolog i rediteljka iz Ukrajine.

Najavljen je i bogat prateći program, a ulaz na sve događaje je besplatan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.