Vital: Trudimo se da što manje zagađujemo životnu sredinu

Fabrika "Vital", o kojoj je 021 pisao zbog krivičnih i drugih prijava podnetih usled sumnji građana i aktivista na zagađenje životne sredine, tvrdi da se trudi da ne zagađuje životnu sredinu i da njen rad bude usklađen sa zakonskim propisima i uredbama.
Kako u ovoj firmi poručuju za 021 nakon navoda građana da firma izlazi iz zakonskih okvira poslovanja, zbog raznoraznih poteškoća u radu i sve rigoroznijih zahteva u pogledu zagađivanja životne sredine, nije uvek uspevala da zadovolji propisane zahteve, ali se radi na smanjenju zagađenja vazduha.
 
"Za proizvodnju pare koriste se kotlovi na ugalj i gas. Jedan od produkata svakog sagorevanja su dimni gasovi. Dimni gasovi iz kotlova na ugalj utiču na povećanu emisiju u vazduh. Iz razloga smanjenja zagađenja vazduha preduzeto je više radnji: sve češće se koristi kotao na gas, rekonstruisani su kotlovi na ugalj, prelazi se na ugljeve koji pri sagorevanju emituju manji sadržaj sumpora i praškastih materija, radi se na rekonstrukciji postojećih multiciklona i projektu ugradnje savremenijih i efikasnijih uređaja za prečišćavanje dimnih gasova, a shodno zahtevima za energetsku efikasnost, svake godine se smanjuje potrošnja energenata (ugalj) koji zagađuju životnu sredinu i traže se goriva čije sagorevanje uz određeno manje prečišćavanje dimnih gasova ne utiču na zagađenje životne sredine", odgovaraju u kompaniji za 021.
 
Kako dodaju, po zakonskim propisima vrše se merenja emisije dimnih gasova, a rezultati se prosleđuju ministarstvima i inspekcijama i "u skladu sa mogućnostima po dobijenim izveštajima vrše se korekcije".
 
Prijave podnete protiv Vitala odnose se i na zagađivanje vode i zemljišta, kako su za 021 rekli lokalni aktivisti. Iako je zagađenje i dalje prisutno, u kompaniji navode da se radi na rekonstrukciji postrojenja za primarno prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda, kao i kanalizacije u cilju povezivanja na glavni kolektor.
 
"Uspostavljena je veća tehnološka disciplina u proizvodnji tako da je voda mnogo manje opterećena hemijskom materijama, što se može videti i iz rezultata ispitivanja otpadnih voda od strane akreditovane laboratorije. Efikasnije se vode procesi proizvodnje u cilju smanjenja količine otpadnih materija koje zagađuju životnu sredinu. Ugovara se i izrada idejnog projekta novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa kompanijom iz Italije, a uvedeno je redovno pražnjenje separatora i taložnika ulja i masti sa naše strane i od strane trećeg lica", poručuju u Vitalu i dodaju da maksimalno ulažu napore da se smanji zagađenje i stvaranje otpada.
 
Inače, u Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine kažu za 021 da su ove godine inspektorima stigle tri prijave za zagađenje vazduha od strane ove kompanije. Načelnica odeljenja za kontrolu industrijskih objekata Milka Stojanović navodi da su sve tri prijave prosleđene vrbaskoj inspekciji.
 
Kako je 021 ranije pisao, lokalni Ekološki pokret Vrbas najaktivnije se bavi problemima zagađenja u ovoj opštini, pa tako i radom fabrike Vital. Predsednik pokreta Ratko Đurđevac sumnja da opštinska inspekcija išta čini po prijavama koje joj se podnose, a lokalni inspektori nisu ni za 021 želeli da odgovore šta je urađeno povodom prijava. Više o sudskim postupcima protiv firme, kao i o široj priči aktivista čitajte OVDE.
  • Kaligula

    14.06.2017 15:30
    Nema ovde kriticne mase - ima samo kriticno tupih i glupih. Vidi se po izborima. Zaglupeo narod...
    Zato od naroda nece nista ni ostati. Zagadili su gde god su stigli - i virtuelno i hemijski i mozdano - samo zaliju betonom preko...
  • Rasha

    13.06.2017 11:58
    Kako brzo i jednostavno naterati neku firmu da promeni ponasanje i pocne da razmislja i o ljudima i zivotnoj sredini ?? Pa lepo, prvo protestima i slanjem mejlova, pisama, a zatim i BOJKOTOM proizvoda, pa kada budu videli rezultate morace da se promene, isto tako i sa NIS-om i ostalima . . . Sve sto je potrebno da se narod organizuje i da postane ona "KRITICNA MASA" koja moze da menja SVE ! ! ! !
  • Salmonela

    12.06.2017 19:11
    Trudili bi se vise da je stroziji zakon a i da ima ko da ga primeni. Ovako cisto zezanje. A ljudi umiru...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina