Zdravstvenim radnicima pooštrili uslove za neplaćeno zbog masovnog odlaska u Nemačku

U zrenjaninskoj bolnici "Doktor Đorđe Joanović", po preporuci Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, pooštreni su kriterijumi za neplaćeno odsustvo.
Zamenik direktora bolnice Vladimir Arbutinov rekao je da trend povećanja broja radnika koji traže neplaćeno odsustvo predstavlja sve veći problem u funkcionisanju te ustanove, posebno što taj vid odsustva traže iskusni medicinski radnici.
 
Medicinski radnici odlaze u inostranstvo, najčešće na rad u Nemačku.
 
Trenutno u zrenjaninskoj bolnici pravo na neplaćeno odsustvo koristi 21 radnik, od toga 16 medicinskih sestara, iako po sistematizaciji toj ustanovi nedostaje 61 radnik, među kojima 15 lekara i 22 medicinska radnika sa završenom srednjom školom.
 
Zakon o radu omogućava neplaćeno odsustvo, najduže do dve godine, ali će prema novim kriterijumima radnici bolnice u zahtevu morati da imaju dobre razloge za to, a dopust ne može biti duži od 12 meseci. Bolnica ima više od 900 zaposlenih, od toga je blizu 600 medicinskih sestara i tehničara.
 
Kako je 021.rs ranije pisao, Vojvodina za godinu dana ostane bez jednog doma zdravlja. Trend odlaska lekara u inostranstvo nastavlja se kako među iskusnim, starijim lekarima, tako i među najmlađim, tek svršenim medicinarima.
 
Nemačka i skandinavske zemlje i dalje za naše lekare pružaju najveće mogućnosti zapošljavanja, ali se u poslednje vreme među tehničarima u zdravstvu pojavljuje trend odlaska na rad na kruzere. Opširnije pročitajte OVDE.
  • I mi dajemo pare

    04.08.2017 10:07
    @I mi dajemo pare
    Ne bih se složio sa Vama da bi samo povećanje mog doprinosa na zdravstvo sa 10,5% na veći procenat nešto bitno doprinelo mom lečenju,a da se ništa drugo ne promeni.
    Mnogo bolji predlog bi bio kada bi svi plaćali JEDNAKO u apsolutnom iznosu za jednaka prava u lečenju i kada bi mogli sa knjižicom ne samo u državnu zdravstvenu ustanovu,već i kod privatnog doktora,a on da pregled fakturiše RFZO. (slično kao kod apoteka i leka na recept)
    Minimalan obavezni doprinos za zdravstvo je oko 2.500 dinara mesečno, ja plaćam oko 9.000 mesečno jer je moja lična zarada oko 90.000 dinara.
    Ovo bi značajno rasteretilo gužve u državnom zdravstvu, omogućilo nezaposlenom medicinskom osoblju i lekarima da se zaposle i stažiraju (imali bi više pacijenata) i doprinelo kvalitetu lečenja svih pacijenata.
  • Važislav

    04.08.2017 09:20
    @važislav
    Ne pušim i nemam auto, zdravije je, probajte i Vi. Znam vrlo dobro kako osiguranje funkcioniše, zato ih i uplaćujem nekoliko različitih.
    No sve to nema nikakve veze sa mojim komentarom. MENI je ono što se skida sa MOJE zarade velika stvar i ako uvaženom gospodinu doktoru to predstavlja kikiriki nek bar ćuti.
  • @I mi dajemo pare

    04.08.2017 08:07
    Vidi se da ste upuceni, pa bi bilo korisno da svima kazete koliko kosta svako odobreno neplaceno odsustvo? Verujem da kosta puno, cim na tome insistirate. Sto se tice lecenja SMS-on, kako kazete, obicno se radi o lecenju na svetski poznatim klinikama, pa mi se cini da vasih 10% nije dovoljno. Ako bi se povecao vas doprinos i ako bi se smanjili troskovi neplacenog odsustva, cini mi se da bi smo bili blizu resenja, koje se zove kvalitetno zdravstvo. Da li se slazete sa mnom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina