U Vojvodini pod šumama samo šest odsto teritorije - najveći broj gradova potpuno ogoljen

Najveći broj vojvođanskih opština i gradova je potpuno ogoljen, sa tek par promila površine pod šumama.
U Vojvodini pod šumama samo šest odsto teritorije - najveći broj gradova potpuno ogoljen
Foto: 021.rs
Prema zvaničnim podacima, u Vojvodini je pod šumama oko 140 hiljada hektara, što je oko 6,4 odsto njene teritorije.
Vojvodini nedostaje oko 170 hiljada hektara novih šuma, što je pojas širine 17 i dužine 100 kilometara, otprilike kao od Novog Sada do Subotice, objašnjavaju u Ekološkom centru "Stanište" iz Vršca, prenosi Danas.
Vršački ekolozi su zajedno kolegama iz još nekoliko udruženja prikupili podatke o stanju finansiranja pošumljavanja u Vojvodini na pokrajinskom i lokalnom nivou.
 
"Od pokrajinskih organa i svih 45 lokalnih samouprava iz APV tražili smo dokumente u vezi pošumljavanja koje propisuju zakoni o šumama i poljoprivrednom zemljištu. Takođe smo na adrese 50 registrovanih šumskih rasadnika poslali upitnik u vezi stanja, kapaciteta i potreba. Rezultate istraživanja predstavićemo na sastanku koji će se održati onlajn, u četvrtak, 23. decembra, sa početkom u 11 časova", najavljuje Dejan Maksimović iz Ekološkog centra "Stanište".
 
On podseća da šume čuvaju ekosisteme, ublažavaju mikroklimatske ekstreme, poboljšavaju kvalitet vazduha i zemljišta, povećavaju prinose u poljoprivredi, smanjuju štete od poplava i suša, povoljno utiču na psihičko i fizičko zdravlje ljudi.
 
"Iako nema tačnog podatka, štete i izgubljene dobiti zbog nedostatka šuma mogu se u Vojvodini meriti stotinama miliona evra godišnje. Zato iznenađuje da vlasti na svim nivoima zanemaruju pošumljavanje u priličnoj meri, i to u dugom periodu", kaže Maksimović.
 
U istraživanju pošumljenosti Vojvodine učestvovali su Ekološki centar "Stanište", Pokret gorana Sombora, Udruženje za zaštitu šuma i udruženje "Zeleni most".
  • Nikola

    22.12.2021 07:29
    Svest ljudi
    Ljudi,da li je vama moguce pokazati i dokazati da nikada necemo moci imati ne sume nego zbunove ili remize,jer je vlast dozvolila bahatost najgorem narodu koji nema svest i ja pripadam tom narodu. Sta god da posadimo isecice i to bez kazne,a sada najbitnije. Svi novo peceni poljoprivrednici i ostali krimi zemljasi oru i unistavaju sve kanale remize pasnjake sve a svima ce biti puna usta zemlje jednoga dana. Predjite u Madjarsku pogledajte nista ne treba dalje reci. Vlast je kriva iskljucivo jer ne kaznjava i nista po tom pitanju ne radi.
  • Vlada

    20.12.2021 17:06
    Drveta

    Car Simeon reče drveta i ostade živ
  • Куп је битан

    20.12.2021 15:16
    Ако изузмемо Фрушку Гору и Вршачке планине колика је онда пошумљеност Војводине? Да ли постоји иједан национални парк у свету у коме је као у НП Фрушка Гора дозвољена сеча шуме?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina