Bački Petrovac: Majka bolesne žene bez razloga digla paniku

Centar za socijalni rad opštine Bački Petrovac, kao i opština Bački Petrovac demantovali su tvrde Mirjane Stojanović, majke 35-godišnje Dragane Stojanović, korisnice socijalnih usluga, a koja je tvrdila da joj je ukinuta usluga geronto domaćice.
Centar za socijalni rad opštine Bački Petrovac, kao i opština Bački Petrovac demantovali su tvrde Mirjane Stojanović, majke 35-godišnje Dragane Stojanović, korisnice socijalnih usluga, a koja je tvrdila da joj je ukinuta usluga geronto domaćice.

Mirjana Stojanović iz Bačkog Petrovca stara se od rođenja o svojoj ćerki, oboleloj od cerebralne paralize, a pravo na uvećan dodatak za negu i pomoć drugog lica ostvarila je 1. jula 2007. godine. U više navrata dobijala je jednokratne novčane pomoći za odlaske na banjska lečenja i rehabilitaciju, kao i za nabavku lekova i ogreva, a od 17. jula 2013. godine, Dragani dolazi i kućna pomoć. Međutim, majka obolele žene oglasila se rekavši da joj je usluga geronto domaćice uskraćena zbog birokratskih problema pri Centru za socijalni rad.

- Oni znaju da je meni ta pomoć neophodna, jer je ne smem sama ni presvući. Ja hoću, imam volju, 35 godina ni od koga nisam tražila pomoć, ali sam pre godinu dana operisana. Imam deset šrafova i dve šipke i ne smem ni slučajno da je pomerim. Kad bi je pomerila otišla bih u kolica, a šta ćemo dve u kolicima - rekla je majka o trenutno stanju i dodala da situacija sa prekidima pružanja usluge jako emotivno utiče na njih dve. Iz Centra za socijalni rad tvrde da je netačno da geronto domaćica ne posećuje porodicu, te da dolazi svakodnevno, kao i do sada.

Direktorka Centra za socijalni rad Aleksandra Arsenin kaže za 021.rs da ovo nije prvi put da se majka žali i privlači pažnju medijima.

- Dragani se usluga "Pomoć u kući" pruža u kontinuitetu, u skladu sa njenim potrebama a od 1. juna ove godine Dragani se usluga pruža svakodnevno. Nije bilo prekida a uslugu joj pruža negovateljica, angažovana putem službe "Pomoć u kući". Majka je sličnu paniku digla i prošle godine, mediji su došli u kući i uverili se da ti navodi nisu tačni - kaže Arsenin. Ona objašnjava da Centar za socijalni rad ove usluge sprovodi isključivo putem konkursa, odobrenih od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Kada se projekat odobri, potrebno je da prođe neko vreme da sredstva pristignu u opštinu, ali za to vreme nije prekinuto pružanje usluga.

- Opština je konkurisala po raspisanom konkursu Ministarstva rada, za sufinansiranje dnevne usluge "Pomoć u kući". Projekat je prihvaćen, ali rešenje o finansiranju nije doneto zbog vanredne situacije u zemlji. Rebalansom budžeta, juče je Centru za socijalni rad odobren nastavak projekta i on će momentalno biti sproveden u režimu kao i do sada - kaže direktorka Centra za socijalni rad. Ona napominje da Centri koji funkcionišu u malim opštinama zavise od projekata kada je reč o ovim vrstama pomoći, te Bački Petrovac nije jedinstven slučaj. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina