Zrenjanin: Radnici "Jugoremedije" u četvrtak pred kapijom

Bivši radnici i mali akcionari Fabrike lekova "Jugoremedija" svakog četvrtka okupljaju se pred glavnom kapijom ove farmaceutske kompanije u stečaju, kako bi kroz proteste i obraćanja nadležnima u državi ukazali na ozbiljne poslovne probleme sa kojima se suočava nekada respektabilno preduzeće.
Bivši radnici i mali akcionari Fabrike lekova "Jugoremedija" svakog četvrtka okupljaju se pred glavnom kapijom ove farmaceutske kompanije u stečaju, kako bi kroz proteste i obraćanja nadležnima u državi ukazali na ozbiljne poslovne probleme sa kojima se suočava nekada respektabilno preduzeće.

Pojedinci ih već nazivaju "poslednjim Mohikancima", jer su jedini koji danas pokušavaju da spasu neku zrenjaninsku fabriku, kako ne bi završila neslavno poput brojnih drugih u gradu na Begeju, čiji su radnici vremenom digli ruke od borbe za očuvanje radnih mesta i našli se na ulici. Deo bivših radnika, predvođenih nekadašnjim generalnim direktorom "Jugoremedije" Zdravkom Deurićem, predsednikom Odbora poverilaca Vladimirom Pecikozom i predsednikom Skupštine poverilaca Branislavom Markušem, i dalje su ubeđeni da se ova farmaceutska kuća može vratiti na stare staze slave, bez obzira što je trenutno zamrla proizvodnja u njoj, čak i ona koju je obnovio zakupac pogona i podnosilac plana reorganizacije, novosadska firma "Union medik". Smatraju da je sudbina "Jugoremedije" u rukama države, koja je čak i vlasnik 42 odsto kapitala preduzeća, zbog čega su se u par navrata obraćali i najvišem državnom rukovodstvu.

- Posle nove procene vrednosti imovine utvrđeno je da ne postoji prezaduženost "Jugoremedije" i da fabrika vredi 68 miliona evra. Ukoliko propustimo rokove za reorganizaciju fabrike ona će otići u bankrot, a nakon toga više neće biti moguće tražiti bilo kakvo rešenje, ili bar ne ono koje bi bilo u javnom interesu. I bankrot, kao i reorganizacija koja ne bi uvažila novo činjenično stanje utvrđeno procenom vrednosti kapitala, spadaju u "rešenja" koja odgovaraju isključivo interesima pojedinaca koji hoće da dođu do vredne imovine "Jugoremedije" po bagatelnoj ceni - upozorava predsednik Odbora poverilaca Vladimir Pecikoza.

Bivši suvlasnici kompanije, koji su bez akcija ostali nakon uvođenja stečajnog postupka, a sadašnji poverioci, smatraju da je neophodno sprovesti kvalitetnu reorganizaciju preduzeća. Bankrot bi, s druge strane, bio protiv interesa nekoliko hiljada akcionara, radnika i poverilaca, ali i države, kojoj bi trebalo da je u cilju da sačuva i unapredi vredan privredni subjekt u strateški važnoj industriji, od kog može imati višestruku korist.

- Na sastancima koje smo u međuvremenu održali utvrdili smo da postoji saglasnost svih ključnih poverilaca "Jugoremedije" da fabrika ne sme da ode u bankrot i da ćemo svi najbolje ostvariti svoje ekonomske interese ako ponovo proradi i realizuje svoje kapacitete iskazane u proceni od 68 miliona evra. Jedino ne reaguje država, ni kada treba da štiti javni interes, niti kao vlasnik 42 odsto kapitala. Nismo čak bili ni u mogućnosti da utvrdimo koji je državni organ uopšte nadležan da zastupa interese državnog kapitala preduzeća u stečaju, da li je to Vlada Srbije, Ministarstvo privrede, Agencija za privatizaciju, Akcionarski fond, stečajni upravnik ili neko šesti – navodi predsednik Skupštine poverilaca Branislav Markuš.

  • -

    23.09.2014 09:22
    -
    eto, zasto im se advooati ne pridruze i oni beli medvedi u mantilima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina