Pančevo: Ponovo smrad iz rafinerije

Start Rafinerije posle remonta ponovo su obeležili neprijatni mirisi, ali prekoračenja granica zagađujućih materija ipak nije bilo.
Start Rafinerije posle remonta ponovo su obeležili neprijatni mirisi, ali prekoračenja granica zagađujućih materija ipak nije bilo.

Iako su ugljovodnici skočili iznad 800 mikrograma po kubnom metru, oni nisu normirani, jer u sebi sadrže mnogo materija, ali su znak da se nešto dešava. U noći između srede i četvrtka, od 20 sati pa sve do dva časa, građani su se žalili na neprijatne mirise i zagađenje, a pritužbe su se nastavile i tokom jutarnjih sati. Uzrok je bio vidljiv i na Gradskom monitoringu, koji je tokom noćni zabeležio povećanje koncentracije ugljovodonika. Gradska sekretarka za ekologiju Olga Šipovac rekla je da su zabeleženi problemi na određenoj seriji gasova.

- Isto tako u startu su bila još neka postrojenja. Sve to je moglo da dovede do povećanih koncentracija ove zagađujuće materije. Isto tako treba naglasiti da su meteorološki uslovi bili izuzetno nepovoljni, da je u određenom periodu bilo bez vetra - rekla je Šipovac.

Pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Šimon Bančov je nakon nadzora u Rafineriji mogao da konstatuje da nema prekoračenja vrednosti materija čije su vrednosti normirane, a ukupni ugljovodonici nemaju gornju dozvoljenu granicu. - Oni su bili više od 800 mikrograma po kubnom metru. Međutim, taj parametar propisima nije normiran, tako da mi nemamo zakonske osnove za pokretanje postupka zbog prekoračenja zato što prekoračenja nema. Ono što smo mogli da vidimo jeste da u toku noći vetra gotovo da nije bilo, što je vrlo nepovoljno za startovanje pogona. Bilo bi sigurno mnogo bolje da su pogoni startovani nešto ranije - rekao je Bančov.

Pokretanje Rafinerije nije jednodnevna pojava nego će, prema najavama, trajati između 10 i 15 dana, odnosno dok se ne uspostavi komercijalni rad svih postrojenja. Takođe, za prve dane oktobra najavljen je i start Azotare. Gradski sekretarijat i pokrajinski inspektor najavljuju da će pratiti situaciju.

  • skep

    03.10.2014 09:00
    Obožavam kad kažu da su meteorološki uslovi uzrok zagađenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.