Vršac: Počinje "Pozorišna jesen"

Pozorišni Festival klasike i nove klasike "Vršačka pozorišna jesen" zvanično je počeo večeras i trajaće do 31. oktobra.
Pozorišni Festival klasike i nove klasike "Vršačka pozorišna jesen" zvanično je počeo večeras i trajaće do 31. oktobra.

Slogan je "Ništa nije kao što jeste". Festival je osnovan 1993. godine povodom obeležavanja 200 godina od prikazivanja prve pozorišne predstave na srpskom jeziku u Vršcu.

Selektor festivala Milivoje Mlađenović rekao je da će u takmičarskom delu učestvovati šest predstava, među kojima je i vršačka "Ožalošćena porodica", dok će se u pratećem programu predstaviti francusko pozorište sa predstavom "Rapsodija" i srpsko-holandska koprodukcija "Ja nisam Antigona".

Festival će besedom otvoriti proslavljeni glumac Voja Brajović, a zatvoriće ga Umetnički ansambl "Stanislav Binički" sa operom "Na uranku". "U potpunosti smo opravdali epitet 'međunarodni festival', jer će se predstave izvoditi na čak četiri jezika: srpskom, rumunskom, francuskom i engleskom. Te predstave će biti titlovane, pa će publika bez problema moći da ih razume. Nadam se da će sve ove predstave izazvati jake reakcije publike, jer pozorište koje ne provocira, ne postiže svoj cilj", rekao je Mlađenović.

Žiri ovogodišnjeg festivala biće glumica Rada Đuričin, vršački pisac i istoričar Dušan Belča i direktor "Sterijinog pozorja" Miodrag Miki Radonjić. "Osim standardnih nagrada, o kojima odlučuje žiri, ove godine želimo da vratimo i nagradu publike za najbolju predstavu. Svi gledaoci će dobiti glasačke listiće, na kojima mogu da ostave i svoje podatke, jer za najvernijeg gledaoca spremamo vrednu nagradu", najavio je direktor pozorišta Đura Mrđa.

Aleksandra Panić, članica Opštinskog veća zadužena za kulturu, potvrdila je čvrstu podršku koju festival ima od pokrovitelja. Ona podseća da je Opština Vršac i u kriznim vremenima prošlosti, kada je ovaj festival bio osporavan, bila uporna u ideji da ga održi i razvije kao važnu tačku lokalne kulturne politike. Festival se održava po 22. put, a bogat ovogodišnji program je u duhu obeležavanja 150 godina od rođenja Branislava Nušića i stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina