Vojvođanski "Festival pameti" i u Bugarskoj

Jedna od ideja "Festivala pameti", projekta pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, jeste njegovo širenje, a sa tim u vezi, po prvi put je ovaj festival održan u Vidinskom okrugu u Republici Bugarskoj.
Jedna od ideja "Festivala pameti", projekta pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, jeste njegovo širenje, a sa tim u vezi, po prvi put je ovaj festival održan u Vidinskom okrugu u Republici Bugarskoj.

Grad Vidin je posetila delegacija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, koju su sačinjavali Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar, Mato Groznica, podsekretar Sekretarijata i Zdravko Živković, sekretar radnog tela Pokrajinske vlade i autor igre "DORIS".

Oni su u kabinetu gradonačelnika Grada Vidina, glavnog grada istoimenog okruga, razgovarali s čelnicima opštine koju su predstavljali Borislava Borisova, zamenica gradonačelnika, Emilija Nikolova, direktorka Direkcije za obrazovanje i Lidija Mihailova, savetnica za obrazovanje, kao i Vencislav Stanev, direktor školskog centra "Car Simeon Veliki".

Iako je vojvođanska delegacija u ovom mestu gostovala po prvi put, domaćini su pokazali izuzetnu zainteresovanost za saradnju ova dva regiona. Stoga je vojvođanska delegacija predstavila rad Sekretarijata, te je razgovarala o pojedinim aktuelnim temama u oblasti obrazovanja, posebno o međuregionalnoj saradnji u ovoj oblasti, kao i saradnji na realizaciji zajedničkih projekata okruga Vidin i AP Vojvodine.

Domaćini su ukazali i na mogućnost sprovođenja novih zajedničkih projekata, nezavisno od "Festivala pameti", koji bi obuhvatali razmenu učenika i nastavnika, kao i održavanje seminara i drugih skupova u okviru evropskih projekata u koje je već uključen ovaj bugarski region.

Predstavnici školskog centra "Car Simeon Veliki" iz Vidina prikazali su prostorije ovog centra našoj delegaciji, koja se prijatno iznenadila visokim nivoom opremljenosti škole, nastavničkih sredstava i opreme za izvođenje nastave. Takođe, gostima je ukratko predstavljen sistem obrazovanja u toj zemlji, odnosno zavidan stepen razvijenosti školstva. Moglo se konstatovati da je posle reforme školstva sve podređeno postizanju što boljeg nivoa znanja kod dece, kao i to da je bezbednost dece u školskim objektima na izuzetno visokom nivou.

U okviru projekta "Festival pameti", svoju kreativnost i inovativnost pokazali su učenici Prirodno-matematičke gimnazije "Ekzarh Antim I" i školskog centra "Car Simeon Veliki" iz Vidina, a kao njihovi gosti učestvovali su učenici Medicinske škole iz Zaječara i učenici Medicinske škole iz Niša.

Takmičenje učenika veoma je uspešno realizovano, a radovi učenika iz sve četiri srednje škole prošli su kvalifikacioni test. Nakon kreativnih radionica, održan je i sastanak s čelnicima škola učesnica, koje su predstavljali: Vencislav Stanev, direktor školskog centra "Car Simeon Veliki", Ženi Spasova, zamenica direktora Prirodno-matematičke gimnazije "Ekzarh Antim I", Danijela Branković iz Medicinske škole Zaječar i Biljana Karličić, iz Medicinske škole iz Niša. Tom prilikom, oni su obećali da će, uz pomoć grada Vidina i Vidinskog okruga, doći na finalni dogovor u Novi Sad, ukoliko međunarodni žiri bude izabrao radove pojedinih učenika, koji bi se tako plasirali u finale "Festivala pameti".

Planirano je da se ovaj festival održi u maju 2015. godine, u Skupštini AP Vojvodine u Novom Sadu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina