I bubašvabe imaju svoje "ja"

Bubašvabe imaju ličnost, pokazali su rezultati nedavno objavljenog istraživanja.
Bubašvabe imaju ličnost, pokazali su rezultati nedavno objavljenog istraživanja.

Kako prenosi "Gardijan", u radu tima naučnika sa Slobodnog univerziteta u Briselu se otkriva da iako nemaju širok tipova ličnosti kao ljudi, bubašvabe takođe pokazuju različit karakter i svrstavaju se u dve osnovne grupe - "stidljive i oprezne" i "hrabre istraživače".

Istraživanje objavljeno u magazinu "Sajens" pokazalo je da bubašvabe imaju "različit pristup" kada se nađu u nepredviđenim situacijama i kada se odjednom puste u otvoreni prostor.

Naučnici su na nekoliko stotina insekata zalepili male odašiljače i pratili njihovo ponašanje tokom tri sata od puštanja na slobodu u kontrolisanim uslovima. Jedna grupa je "odmah tražila najbliži zaklon", dok se druga "fokusirala na ispitivanje okoline i provodila manje vremena u zaklonu".

"Iako im je pristup drugačiji, na kraju su sve dolazile na isto mesto. To pokazuje da postoje kolektivna dinamika i društveni uticaj koji ublažavaju individualne razlike", rekao je autor studije Isak Planas Sitja.

Kako je rekla naučnica iz Nacionalne istraživačke agencije Francuske u Strazburu Odil Peti činjenica da su istraživači uspeli da ukažu na razlike u karakteru u grupi insekata je "uzbudljiva i intrigantna". "Pokazali su da pojedinci i njihove ličnosti imaju ulogu čak i kod najjednostavnijih životinja", rekla je ona.
  • 08.02.2015 21:17
    Istina, eto SNS ide glavom kroz zid i srlja, dok SPS sa druge strane oprezno kalkuliše i krije se iza SNS-a. Čudo su ti insekti!
  • Rus

    08.02.2015 17:13
    Samo Srbi nemaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.