Otkrivena torba koju je Nil Armstrong krio

Kerol Armstrong, supruga prvog čoveka na Mesecu Nila Armstronga, pronašla je nedavno torbu sa predmetima koje je slavni astronaut u tajnosti čuvao celog života.

Kerol Armstrong, supruga prvog čoveka na Mesecu Nila Armstronga, pronašla je nedavno torbu sa predmetima koje je slavni astronaut u tajnosti čuvao celog života.

"Dobio sam mejl od Kerol Armstrong u kojem mi piše kako je našla jednu od Nilovih belih torbi punu malih predmeta koji su deo opreme sa Meseca", kazao je dr Alen Nidel, kustos istorijskog odeljenja u Nacionalnom Smitsonijan muzeju za vazduhoplovstvo i svemir, koji se nalazi u Vašingtonu, prenosi Hafington post.

"Nije potrebno da naznačavam koliko je meni, kao kustosu kolekcije predmeta iz svemirskih misija, teško da zamislim nešto što bi moglo da bude zanimljivije", objašnjava on. Pronađena torba dobila je naziv "McDivitt Purse" i tokom misije sletanja na Mesec koristili su je svi članovi posade.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom NASA-inom blogu navodi se kako su predmeti u torbi, koji su sasvim sigurno bili deo putovanja na Mesec, od neprocenjivog istorijskog značaja. "Koliko mi znao, Nil nikada nije komentarisao postojanje ove torbe i predmeta u njoj, niti ih je ko video za ovih 45 godina otkako se vratio sa Meseca", zaključio je Nidel.

Među predmetima pronađenim u torbi su i pojas koji je Nil nosio, kablovi za napajanje kao i čuvena kamera koja je zabeležila Armstrongov "veliki korak za čovečanstvo", načinjen na površini Meseca 20. jula 1969. godine. Predmeti su pozajmljeni Smitsonijan muzeju gde će biti predstavljeni posetiocima u narednom periodu.

  • komsha

    10.02.2015 12:17
    malo morgen...
    niko ne spori da su bili par puta gore, ali to prvo sletanje na mesec je velika prevera...

    ja da sam bio gore, napunio bih tu torbicu za sminku sa kamenjem i stencugama sa meseca..

    i ne bih kao konj onako skako ispred kamere nego bi trcao okolo kao poludeo...

    budalastina
  • Lala

    10.02.2015 10:15
    tako je ..
    i Sloba govorio, porazili smo Nato alijansu
  • kojekude

    10.02.2015 07:29
    kako da ne
    Naravno, posle sletanja on je nosio jedno torbice i pravo kuci.
    Turio ga u budžak i sada ga nadjose.
    Nepismenom narodu je lako podturati lagarije i praviti skeceve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.