Postavljaju semafore u visini trotoara zbog pešaka koji ne gledaju gde idu

Vlasti u Sidneju, u Australiji, planiraju da semafore na pešačkim prelazima spuste na nivo trotoara, kako bi ih oni koji ne skidaju pogled sa svojih smartfon uređaja i ne gledaju kuda idu, lakše uočili.

Pošto ne može da utiče na ponašanje sve većeg broja pešaka koji gledaju u ekrane mobilnih telefona dok šetaju gradom, pa čak i kada prelaze ulicu, vlada Novog Južnog Velsa uvešće do kraja godine na pojedinim sindnejskim raskrsnicama nove probne semafore.

Kako kažu u Centru za bezbednost saobraćaja u Sidneju, ova mera bi trebalo da poveća bezbednost pešaka, koji su najmanje zaštićena grupacija učesnika u saobraćaju, u slučaju nesreće.

"Pešaci su najranjiviji i u slučaju saobraćajne nesreće često smrtno stradaju ili dožive teške povrede. Zato moramo stvoriti saobraćajno okruženje u kome će biti zaštićeni, čak i kada opasnost nastupa zbog njihovog sopstvenog nemara", objašnjavaju u sidnejskom Centru za bezbednost.

Probni semafori koštaće 250 hiljada australijskih dolara, a trebalo bi da budu postavljeni na pet lokacija u najužem centru Sidneja. Ova inicijativa deo je bezbednosne kampanje tamošnjih vlasti koja ima za cilj da skrene pažnju na odgovornost ljudi za saobraćajne nesreće i nastradale na putevima.

Prema statističkom podacima, opasnost od pogibije pešaka na ulicama u u Novom Južnom Velsu znatno je porasla u poslednjih godinu dana. U 2015. poginuo je 61 pešak, što je za 49% više nego u prethodnoj godini.

Kako bi zaštitili nepažljive pešake, slične semafore u aprilu su uvele gradske vlasti nemačkog Augsburga.

  • Rusofil_IQ0

    02.06.2016 02:24
    Ja bi to dosta elegnatnije resio, kad prodjes na crveno da ti EMP puls unisti telefon... a ne bi bilo lose i ako to ne pomogne da bljesne laser iz semafora pravo u glavu, da vidis kako bi se pesaci doveli u red :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.