Statut Vojvodine mora na doradu

Predlog statuta Vojvodine, koji duže od godinu dana čeka na potvrdu u Skupštini Srbije, moraće da se usaglasi sa zakonom o prenosu nadležnosti koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji na sutašnjoj sednici.
Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić je za "Politiku" rekao da smatra da to ipak neće biti samo pravnotehnička redakcija statuta.

"Nisu to nekakve korekcije teksta statuta već on mora da se usaglasi sa zakonom o nadležnostima koji donosi Skupštine Srbije. Zbog toga očekujem da će dogovor pokrajinskih i republičkih vlasti biti takav da se predlog statuta povuče iz procedure u Skupštini Srbiji i da Skupština Vojvodine ponovo izglasa izmenjen tekst", kaže on.

Vučetić objašnjava da je Statut i zakon o nadležnostima trebalo pripremati makar istovremeno i sinhronizovano, mada bolje bi bilo da je prvo usvojen zakon.

"Ovako, Skupština Vojvodine išla je korak napred, poštujući rok iz Ustavnog zakona, ali verovatno želeći delimično i da prejudicira neka rešenja, i donela je predlog statuta, pre nego što je zakon uopšte počeo da se priprema. Pošto u statutu postoji nekoliko odredaba koje su, po svemu sudeći, protivustavne, republička vlast je pokušala da zakonom to ispravi i da obaveže Vojvodinu da ih u statutu promeni", objašnjava Vučetić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.