Merenje inteligencije besmisleno

Ukoliko se plašite IQ testova i određivanja koeficijenta inteligencije, možete konačno da odahnete jer novo istraživanje pokazuje da je merenje nivoa inteligencije sasvim besmisleno.
Ukoliko se plašite IQ testova i određivanja koeficijenta inteligencije, možete konačno da odahnete jer novo istraživanje pokazuje da je merenje nivoa inteligencije sasvim besmisleno.

Koncept kao što je "koficijent inteligencije" je sasvim pogrešno postavljen i nimalo nije adekvatan, pokazalo je istraživanje čije je rezultate 26. decembra objavio zdravstveni portal "Greatist".

Istraživanje je obuhvatilo sto hiljada volontera koji su radili test inteligencije, beležeči kapacitete pamćenja, rasuđivanja, koncentracije, sposobnosti planiranja... Osim toga, jedan deo ispitanika pristao je na to da njihov mozak bude skeniran fMRI skenerima.

Rezultati su pokazali da ne postoji precizan označitelj, poput skale sa nivoima koeficijenta inteligencije, koja bi mogla ravnopravno rangirati sve sposobnosti. Situaciju odadtno otežava i to što se za svaku od ispitivanih "osobina" aktiviraju različiti delovi mozga.

Utvrđeno je da koncept inteligencije može biti "razbijen" na tri dela – kratkotrajno pamćenje, verbalne sposobnosti i sposobnosti rasuđivanja.

Osim toga, istraživanjem su proučavani i uticaji faktora poput godina, pola i zdravstvenih navika na kognitivne sposobnosti. Tako je dokazano da osobe u dvadesetim godinama bolje rešavaju testove pamćenja i rasuđivanja od šezdesetogodišnjaka.

Zanimljivo je i da ispitanici koji su izjavili da često igraju video igrice u ovim sferama beleže bolje rezulatate. Sa druge strane, pušači mnogo lošije stoje kada je kratkoročno pamćenje u pitanju kao i verbalne sposobnosti.

Koncept različitih inteligencija ipak nije novost. Još 1983. godine psiholog Hauard Gardner predložio je teoriju o "višestrukim inteligencijama" prema kojoj postoji sedam različitih sposobnosti. Robert Sternberg razvio je 1992. godine specijalizovan test koji inteligenciju deli na analitičke, praktičke i kreativne sposbnosti.

  • mrva

    28.12.2012 10:53
    Dajte jos neko "istrazivanje" koje pobija teoriju evolucije ili recimo da je Zemlja okrugla
  • ns ja

    28.12.2012 08:27
    član mense
    Kad je moguće bez završavanja fakulteta imati diplomu i biti predsednik, ili konobar sa bankarskim veštinama, zar je uopšte bitna inteligencija? Glupost i bezobrazluk u sinergiji sa neobrazovanošću su preduslov za najveću inteligenciju sadašnjice u Srbiji
  • Sedam

    28.12.2012 07:32
    Ovo istraživanje su verovatno radili ljudi sa IQ otprilike oko 80

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti