Briselski maneken Pis danas u šajkači

U znak obeležavanja Dana državnosti Srbije, čuvena statua koja piški, simbol Brisela, "Maneken Pis" danas je "obukao" srpsku nošnju: opanke, šajkaču i jelek.
U znak obeležavanja Dana državnosti Srbije, čuvena statua koja piški, simbol Brisela, "Maneken Pis" danas je "obukao" srpsku nošnju: opanke, šajkaču i jelek.

Ceremoniji otkrivanja statue u centru Brisela prisistvovala je ambasadorka Srbije u Belgiji Vesna Arsić i funkcioneri belgijske prestonice. Arsić je novinarima rekla da je već postao tradicionalni način na koji se u Belgiji obeležava Dan državnosti Srbije i podsetila da je prvi primerak Ustava, čije se donošenje danas uz godišnjicu Prvog srpskog ustanka slavi, bio štampan u belgijskoj štampariji.

Bronzana statua Manekena pisa s početka 18. veka, podignuta je u čast dečaka iz srednjevekovne legende koji je spasao Brisel tako što je urinom ugasio fitilj i time sprečio osvajače da dignu u vazduh gradske zidine, jedna je od glavnih turističkih atrakcija glavnog grada Belgije. Šezdeset santimetara visokog Manekena, što na lokalnom narečju znači mali čovek, povremeno oblače u razne kostime, o čemu brine posebna gradska služba, a danas je treći put da se Dan državnosti Srbije u Briselu obeležava na ovaj način.

  • Par

    17.02.2013 10:36
    @Anonimus
    Ja podele na "podobne" i "nepodobne" vidim najviše u komentarima onih koji sebe nazivaju Vojvođanima, a to nikada neće postati.
  • lala

    16.02.2013 13:53
    Biče uskoro i u vojvođanskoj nošnji.
  • 15.02.2013 17:04
    Limeni zasto bi smo se mi vojvodjani stideli narodne nosnje iz srbije!? To nije vojvodjanska narodna nosnja i kao takva predstavlja samo narod u srbiji a ne u vojvodini.
    Posto u vojvodini ima toliko raznoraznih nosnji i ovu srbijansku cemo rado uvrstiti u nasu bogatu kolekciju.
    Nama u vojvodini ne smetaju narodi i narodne nosnje, cak naprotiv ali nam smetaju citaci krvnih zrnaca i filterasi koji dele srbe na podobne i nepodobne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti