Traže da recept za pivo uđe na Uneskovu listu

Nemački pivari smatraju da zakon o čistoći piva zaslužuje da se nađe na Uneskovoj listi svetske kulturne zaostavštine.
Nemački pivari smatraju da zakon o čistoći piva zaslužuje da se nađe na Uneskovoj listi svetske kulturne zaostavštine.

Ovaj zakon uveden je u Bavarskoj 1516. godine, a 1906. godine usvojen je na nacionalnom nivou. Zakon propisuje da se za pravljenje piva koriste samo voda, slad, hmelj i kvasac, bez bilo kakvih pojačivača ukusa ili konzervanasa.

"Ako je Nemačka i dalje šampion među zemljama u pogledu piva, to je zbog ovog zakona", izjavio je Hans Jerg Elis, predsednik Udruženja nemačkih proizvođača piva. Stavljanje ovog zakona na listu Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu "predstavljalo bi znak uvažavanja i podsticaja za nemačke proizvođače piva i slada", dodao je Elis.

Udruženje pivara saopštilo je da je nemački zakon o receptu za pivo najstariji važeći propis u svetu iz oblasti prehrambenih regulativa.

Nemački pivari ovim su se pridružili pekarima, koji su takođe zatražili da Unesko uvrsti njihove proizvode na listu zaštićenog kulturnog nasleđa, pored argentinskog tanga, tkanja tepiha sa juga Irana i francuskog gastronomskog obroka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.