"Zeleni most" će ipak biti izgrađen

Ideja o plutajućem rajskom vrtu, odnosno o "zelenom mostu" koji bi spajao dve obale Temze uskoro bi mogla da postane stvarnost.
Ideja o plutajućem rajskom vrtu, odnosno o "zelenom mostu" koji bi spajao dve obale Temze uskoro bi mogla da postane stvarnost.

Naime, iako se činilo da će biti teško naći novac za projekat koji je osmislio Tomas Hedervik, budžet je već počeo da se puni. s

Britanska vlada je, kako piše I"ndependent", obećala da će izdvojiti 36 miliona evra za ovaj jedinstveni pešački most koji je zamišljen kao oaza mira uz mnoštvo cveća i drveća.

Zahvaljujući potezu Vlade, ali i privatnim donacijama, već je prikupljeno pola od neophodnih 180 miliona evra.

Ideja o ovakvom mostu nastala je još pre 15 godina, a njena začetnica je glumica Džoana Lamli, ali njen san je tek prošle godine počeo donekle da se ostvaruje, kada je Hedervik, inače tvorac Olimpijskog kotla u kojem je prošle godine bila zapaljena olimpijska vatra, izradio projekat.

Inspiracija su mu bila i sećanja glumice na vrtove iz njenog dečijeg doma u Maleziji.

"Ideja je jednostavna, a to je povezivanje severnog i južnog dela Londona vrtom prepunim cveća i drveća", rekao je Hedervik i dodao da će prelazak preko mosta biti najsporiji način da se dođe od jednog do drugog kraja grada.

"Ljudi će se sigurno zaustavljati da uživaju u cveću i posmatraju panoramu grada. Verujem da će ovaj most stanovnicima i posetiocima Londona doneti spokoj i dašak magije", kaže dizajner.

  • 06.12.2013 10:27
    NS
    ...veoma je slican mostu u Novom Sadu izmedju Pezosa i NS... samo su posekli sumu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.