Žene bolje prevare poligraf od muškaraca

Stručnjaci Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da neki uspeju da prevare poligraf, te da su žene uspešnije u tome.
Stručnjaci Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da neki uspeju da prevare poligraf, te da su žene uspešnije u tome.

Boris Đurović, poligrafski istraživač MUP-a, za šest godina je ispitao oko 1.600 osoba. On zaključuje da žene bolje kontrolišu emocije, dok su muškarci površni u tome.

"Da bismo utvrdili kako se ispitanici ponašaju u normalnim prilikama, postavljamo i kontrolna pitanja koja se ne odnose na predmet zbog kojeg su došli na poligraf. Kada im, u takvim prilikama, postavimo pitanje o prevari partnera, ispitanici pocrvene", kaže Đurović.

Poligrafski ispitivači koji rade za privatne agencije najčešće ispituju radnike privatnih kompanija za koje se sumnja da su pokrali gazde. Direktori firmi, često pre zapošljavanja, kandidata provere na poligrafu.

"Jedan direktor je odlučio da proveri funkcionerku koja je iz javnog preduzeća prelazila u privatnu firmu. Na poligrafu se otkrilo da je, na prethodnom radnom mestu napravila razne malverzacije", kaže Dragiša Mališić, iz kompanije "Mikro", koji je do sada ispitao oko 25.000 ljudi.

U javnosti nije poznato da mnogi parovi dolaze da na poligrafu provere međusobnu vernost. Tako na "stolicu istine" sedaju i osobe stare 70 godina. "Obično se ispostavi da je partner bio veran, pa nastane slavlje. U jednom trenutku muž je skakao od sreće jer mu je žena verna, a ona je, čim je prošla poligraf zatražila razvod, jer je sumnjao u nju", dodaje Mališić.

U prostorijama policije, ispred Borisa Đurovića su, većinom prekaljeni kriminalnici koji pokušavaju da zametnu tragove krađa, ubistava, razbojništva prevara. Na osnovu iskustva Đurović piše naučne radove. Zanima ga da li psihopate bolje lažu od onih koji to nisu.
Istovremeno traga za karakteristikama ličnosti koje su u stanju da prevare poligraf. Trenutno je došao do zaključka da ljudi, koji su društveni i socijalno prilagodljivi, pokazuju više spretnosti da prevare poligraf.

Borisa Đurovića najviše su iznenadile psihopate.

"Dođe doteran čovek u odelu sa akt tašnom u pratnji policajca i tvrdi da je uspešan poslovan čovek. Kada sam otvorio njegov dosije, shvatio sam da je ležao u zatvoru 10 godina i da ima više od 30 krivičnih dela. On potpuno smireno negira da je bio u zatvoru i bez problema vara poligraf", kaže Đurović.

  • 19.12.2013 11:36
    Strasno
    za sta se sve koristi poligraf....

    zamislite scenu kada bi na stolicu sela maja gojkovic ili ministar dacic? upitamo ih za npr. autobusnu stanicu ili koferce... ili ih dovedemo na pink i krenemo redom da propitujemo tzv. estradne zvezde da li su na kokainu...

    a tog istog takozvanog gazdu privatne firme da pitamo da li je ostetio drzavu za neplacene poreze, neisplacene zarade zaposlenima, lazi, prevare....

    da li se iko zapitao zasto su oni janusevic i kolesar pre neki dan izbegli poligraf?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti