Poreklo današnjih Indijanaca od pre 12.600 godina

DNK bebe, sahranjene u Montani u SAD pre 12.600 godina, pružio je nove uvide u drevne korene današnjih američkih Indijanaca i drugih domorodaca na tlu obe Amerike.
DNK bebe, sahranjene u Montani u SAD pre 12.600 godina, pružio je nove uvide u drevne korene današnjih američkih Indijanaca i drugih domorodaca na tlu obe Amerike.

To je najstariji ikad pronađen genom iz Novog sveta. Predmeti pronađeni uz telo pokazuju da je dečak bio deo kulture Klovis, koja je u Severnoj Americi postojala od pre oko 12.600 do 13.000 godina, i dobila je ime po arheološkom nalazištu nedaleko od gradića Klovisa u Novom Meksiku.

Genom dečaka pokazuje da su pripadnici njegovog naroda bili direktni preci mnogih od današnjih domorodačkih naroda obe Amerike, naveli su istraživači. On je bliže bio povezan sa narodima u Centralnoj i Južnoj Americi, nego sa onima u Kanadi. Razlog za tu razliku nije jasan, naveli su naučnici.

Istraživači su naveli da nemaju DNK starosedelaca Amerike s kojim mogu da uporede DNK pronađenog dečaka, ali pretpostavljaju da bi rezultati bili isti sa nekim domorodačkim narodima koji bi bili direktni potomci i drugima koji bi im bili srodni.

DNK dečaka, takođe, ukazuje da su njegovi preci došli iz Azije, što se slaže sa uvreženim mišljenjem da su prve migracije u Ameriku bile preko kopnenog mosta iz Azije, koji je nestao davno.

Grob dečaka, severoistočno od Livingstona u Montani, jedini je poznati grob iz kulture Klovis. Dečak je bio star između godinu dana i 18 meseci kada je umro iz neutvrđenog razloga. Sahranjen je sa 125 predmeta, uključujući i vrške kopalja i alatke od jelenskih rogova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.