Čuveno "OK" slavi 175. rođendan

Jedna od najpopularnijih reči na engleskom jeziku, čuveno "OK", sutra slavi 175. rođendan.

Jedna od najpopularnijih reči na engleskom jeziku, čuveno "OK", sutra slavi 175. rođendan.

Ta reč se prvi put pojavila u štampi u američkom Boston Morning Postu 1839. godine. "Mislim da 'OK' treba da se slavi paradama i govorima", smatra Alan Metkalf, profesor iz Ilinoisa, koji je i svetski stručnjak za istoriju i značenje ove reči.

U svojoj knjizi "OK: Neverovatna priča o najvećoj američkoj reči" (OK: The Improbable Story of America`s Greatest Word) Metkalf je napisao da je to najčešće izgovorena ili otkucana reč na planeti, korišćena više nego "Coke" (Koka kola).

Etimološki, ova reč nema direktne veze sa latinskim, grčkim ili bilo kojim drugim drevnim jezikom. Oksfordski rečnik, na svom sajtu odbacuje spekulacije da OK potiče iz nekih grčkih i škotskog izraza za "u redu je". Umesto toga, on favorizuje teoriju, koju deli i Metkalf, da je OK skraćenica od "all correct" iz davnih 1830-ih godina.

Danas se OK koristi da se izrazi slaganje, odobravanje, razumevanje ili da se naglasi rečenica i skoro da nema osobe na planeti koja je neće razumeti.

  • ArthurDent

    22.03.2014 16:36
    Cute ... but WRONG !!!
    OK je skracenica iz nekog od ratova i oznacavala je da u bitci nije bilo gubitaka ili na engleskom "0 killed". Vremenom je nula presla u O i nastala je skracenica OK.
  • Novak

    22.03.2014 14:03
    Netačno
    Ovaj izraz jeste nastao 183o-ih, i to krajem te decenije, a nastao je kao uzvik podrške inauguraciji 8. predsedniku SAD, Martinu van Burenu, koji je bio iz Starog Kinderhuka (Old Kinderhook), pa je tako po inicijalima njegovov rodnog mesta nastala nova reč koja je bila sinonim za sve dobro, pozitivno i napredno. Potom su, u znak podrške budućem predsedniku, širom Istočne obale osnivani OK klubovi... ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.