Giljotina na prodaju

Giljotina koja je korišćena u drugoj polovini 19. veka biće u četvrtak na aukcijskoj prodaji u francuskom gradu Nant, saopštili su organizatori aukcije.
Giljotina koja je korišćena u drugoj polovini 19. veka biće u četvrtak na aukcijskoj prodaji u francuskom gradu Nant, saopštili su organizatori aukcije.

Procenjeno je da je giljotina i dalje u funkciji i da će biti prodata za 50.000 do 60.000 evra, rekao je organizator aukcije Gzavije Diflo i dodao da je sprava napravljena od drveta, gvožđa, čelika i bakra.

"Teško je odrediti cenu prodaje jer je takav predmet veoma retko na aukciji. Bilo bi lepo da giljotina ostane u zemlji i bude u nekom dvorcu koji ljudi posećuju", rekao je Diflo.

Prema njegovim rečima, giljotina potiče od jedne osobe čiji je deda kupio spravu početkom 20. veka.

"Giljotinu je koristila vojska. Ona se montirala i demontirala kako se vojska kretala", rekao je Diflo i dodao da je bila korišćena u drugoj polovini 19. veka, za vreme Drugog francuskog carstva, čiji je vladar bio Napoleon III Bonaparta, rođak Napoleona Bonaparte.

Giljotina je postala svetski poznata u periodu Francuske revolucije 1789. godine. Poznate istorijske ličnosti koje su na taj način pogubljene su kralj Luj 16. i njegova supruga Marija-Antoaneta, Žorž Danton, Antoan Lavoazije i Maksimilijan Robespjer.

  • Dr,Giljoten

    25.03.2014 18:23
    Nikako
    Ne treba prodavati tako nesto,treba je iznajmljivati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti