Knjiga fiskalnih propisa u Brazilu ima 43.000 strana

Jedan brazilski advokat ostavio je u utorak ispred parlamenta u Braziliji "najveću knjigu na svetu", visoku dva metra i tešku sedam tona, kako bi ukazao na neefikasnost i tromost birokratije u zemlji.

Jedan brazilski advokat ostavio je u utorak ispred parlamenta u Braziliji "najveću knjigu na svetu", visoku dva metra i tešku sedam tona, kako bi ukazao na neefikasnost i tromost birokratije u zemlji.

Džinovska knjiga pod naslovom "Voljena domovino" ima 43.216 strana i predstavlja popis četiri miliona fiskalnih propisa s kojima se Brazilci i domaća preduzeća svakodnevno suočavaju. "Moj cilj je da nateram društvo da razmisli; zemlji je potreban novi sistem koji će olakšati život kompanijama i poreskim obveznicima", istakao je za list "Globo" inicijator ove akcije, advokat Vinisios Leonsio.

"Brazil je apsolutni svetski lider u fiskalnoj biroktariji. To pokazuju rezultati istraživanja u 183 zemlje. Brazilsko preduzeće izgubi u proseku 2.600 sati godišnje na rešavanju birokratskih prepreka, za razliku od Evrope gde je za taj isti posao potrebno svega 180 sati.

U Brazilu se svakog dana donosi 35 novih fiskalnih propisa", precizirao je 54-godišnji advokat. "Ili će Brazil dokrajčiti birokratiju, ili će birokratija dokrajčiti Brazil", zaključio je Valdir Kolato, predstavnik grupe 200 parlamentaraca koji se zalažu za debirokratizaciju zemlje.

  • Vlada

    27.03.2014 12:34
    ...
    http://www.imdb.com/title/tt0088846/
    Brazil u celjustima birokratija, a odavno i Srbija.
  • Ja

    27.03.2014 10:10
    183?
    Protestujem. Zašto Srbija nije uključena u ovo istraživanje?
  • dj

    27.03.2014 09:07
    Sad će naši da ih stignu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.