Za ovo stvorenje se verovalo da je izumrlo

Mikroskopsko morsko stvorenje, za koje se verovalo da je nestalo pre 4 miliona godina, pronađeno je živo i zdravo u vodama Novog Zelanda.
Mikroskopsko morsko stvorenje, za koje se verovalo da je nestalo pre 4 miliona godina, pronađeno je živo i zdravo u vodama Novog Zelanda.

Ovo stvorenje, polip sa pipcima nazvan "protulophila", pravi kolonije u morskim crvima i prvi put se pojavilo u fosilu od pre 170 miliona godina u Evropi i na Bliskom istoku, izjavili su istraživači.

Poslednji tragovi ovog stvorenja pronađeni su u stenama starim 4 miliona godina, sve dok naučnici nisu otkrili ovaj organizam u uzorcima sa Novog Zelanda na suprotnom kraju sveta od uobičajenog staništa. Ovo novo stanište formirano je pre milion godina.

Ovo je nateralo istraživače da počnu da organizam traže i u drugim, novijim, uzorcima i ovaj polip se pojavio u morskim crvima koji su sakupljeni 2008. godine.

"Pronalaženje ovih organizama je primer kako poznavanje fosila može da dovede do otkrivanja živih bioentiteta. Ovo je vrlo uzbudljivo", izjavio je morski biolog Denis Gordon.

Gordon je dodao da je sledeći korak istraživanja stvorenja pronalaženje svežih uzoraka kako bi mogli da sekvenciraju njegove gene.

  • 30.05.2014 12:09
    I za cetnike se isto mislilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.