Volite li svoje komšije?

Incijativa jednog italijanskog novinara o širenju dobrih susedskih odnosa "Društvene ulice" za godinu dana se proširila širom zemlje, ali i u Portugalu, Brazilu, Novom Zelandu i Hrvatskoj.
Incijativa jednog italijanskog novinara o širenju dobrih susedskih odnosa "Društvene ulice" za godinu dana se proširila širom zemlje, ali i u Portugalu, Brazilu, Novom Zelandu i Hrvatskoj.

Novinar Federiko Bastijani spontano je pokrenuo incijativu kada je na Fejsbuku tražio drugare iz komšiluka koji će se igrati s njegovim sinom u Bolonji.

"Ljudi su odmah reagovali kao da su samo to čekali", rekao je Bastijani, koji je otvorio sajt social.streets.it. Ta inicijativa sa sloganom "Od virtuelnog u stvarni i vredniji svet" za godinu dana proširila se na 300 ulica u Italiji, ali i u Hrvatskoj, Portugalu, Brazilu i na Novom Zelandu.

"Imao sam tipičan usamljenički život u gradu. Viđao sam svaki dan ista lica ne znajući im imena. Hteo sam da probijem zid nepoverenja i stvorim osećaj zajediništva. U selima je to normalno, ali su gradovi to zaboravili", rekao je Bastijani.

Članovi "Društvenih ulica" se najpre upoznaju na internetu i kasnije organizuju druženje, čuvanje dece, razmenjivanje recepata ili pozajmljivanje alata za domaćinstvo. ,

U Italiji se taj fenomen toliko proširio da su neke državne institucije počele da ga priznaju. "Društvene ulice" u Bolonji su nedavno potpisale pakt saradnje s gradskim vlastima kako bi se mesto jednog napuštenog bilborda pretvorilo u mali centar za gradske informacije.

  • -

    13.10.2014 22:08
    -
    ne, otkako sam skontao da su vecina cvorovici-bukvalno.
    staresine u civilu, ex radnici u karadjordjevu, izvestaci u mz i sl



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti