Oni ne koriste mobilni i nemaju problem s tim

Za većinu život bez mobilnog telefona danas je nezamisliv, ipak primeri nekih naših istaknutih intelektualaca i umetnika govore suprotno.
Za većinu život bez mobilnog telefona danas je nezamisliv, ipak primeri nekih naših istaknutih intelektualaca i umetnika govore suprotno.

Proslavljeni dramski pisac Dušan Kovačević ne pristaje da robuje modernim tehnologijama, ne želi da nosi mobilni telefon i to mu ne predstavlja nikakav problem da funkcioniše isto tako organizovano i uspešno kao i pre pojave ove tehnologije.

- Ja sam rodonačelnik toga da može da se živi bez mobilnog telefona i smatram da ako ga ne upoznate, onda vam i ne treba. Nemam nameru da virtuelni svet u kojem živim već 40 godina, mislim na pisanje, zamenim drugim virtuelnim svetom, a to je mobilni telefon. Za mene to ne može biti zamena za ljudski razgovor - ističe Kovačević za Blic.

Iako kaže da razume da je nekome danas u opisu posla da ima mobilni telefon, sebe ne vidi u tom svetlu. - Evo, vi ste uspeli da me pronađete i bez mobilnog telefona, a verujte imao bih problem da me neko zove konstantno, bez prestanka i još ako ste paranočni, pa stalno gledate u telefon... neka hvala. Meni nije potreban, a čim se budem bavio nekim tako važnim poslovima, i ja ću ga nabaviti - kaže Kovačević.

Frontmen "Discipline kičme" Dušan Kojić Koja takođe ne poseduje mobilni telefon.

- Svakodnevni život već je tako organizovan da je danas čoveku mobilni telefon neophodan, a ja ga i dalje nemam. U principu, uvek ima nekog pored mene s mobilnim telefonom, a ako sam pak sam, to znači da tako treba i da bude, dakle nedostupan, kao i nekad, pre pojave mobilnog telefona. Ali, zato kompjuterom dosta uspešno baratam - izjavio je muzičar koji najčešće, kada ne želi da je nedostupan, komunicira mejlom.

Među onima koji izbegavaju ovaj vid komunikacije su i reditelj Dušan Makavejev, kao i Zvonko Bogdan, koji kaže da se dugo opirao i fiksnom telefonu ne želeći da naruši mir svog salaša.

Lingvista Ivan Klajn ima mobilni, ali kaže da ne ume da ga koristi.

- Da budem iskren, ja imam mobilni telefon, ali ne umem da ga koristim, čak ne znam ni koji mi je broj. To znaju samo moji najbliži, a služi da ga ponesem ako idem negde napolje. Tako je to sa starijim ljudima. Koristim isključivo fiksni telefon i ne vidim razlog da ga se odreknem. Danas mnogi više ne daju svoje brojeve fiksnih telefona, ali ih isto tako i ne ukidaju - zaključuje Klajn.

  • shoMi

    29.12.2014 22:00
    u osnovi filozofi, iako je ovde samo rec o mobilnom telefonu, garant im je isti slucaj sa gomilom ostalih stvari u zivotu...
  • Nemanja

    29.12.2014 18:01
    To kao da navedešmoju babu kao primer. Normalno je da ne korist, pa polovinu ljudi preko 6 banki ne moš uterati u nove tehnologije - ali to ne znači da time daju neki pametan primer.
  • xy

    29.12.2014 16:17
    pametni ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.