Vojvodina večeras dočekuje Spartak u borbi za ulazak u ABA ligu, ulaz besplatan

Dve utakmice u narednih osam dana obeležiće ovogodišnju košarkašku sezonu.
Vojvodina večeras dočekuje Spartak u borbi za ulazak u ABA ligu, ulaz besplatan
Foto: 021.rs

Večeras će se u Novom Sadu, u finalu doigravanja ABA 2 lige, prvi put nadmetati Vojvodina i Spartak.

Sedam dana kasnije u subotičkoj "Dudovoj šumi" na programu je revanš.

Ulog je velik, učešće naredne sezone u ABA ligi, najačem regionalnom nadmetanju.

Koliko je za pobednika dobitak ogroman, za poraženog je, sa druge strane, gubitak možda još i veći. A bolji će biti onaj koji posle dve utakmice bude imao dve pobede ili, u slučaju da obe ekipe ostvare po jednu, bolju koš razliku.

U ligaškom delu ABA 2 lige Subotičani su zauzeli prvu poziciju sa 11 pobeda i dva poraza, dok su se Novosađani sa pobedom manje našli na trećem mestu.

Tokom razigravanja osam prvoplasiranih, Spartak je ubedljivo savladao Domžale iz Slovenije i skopski MZT, dok je Vojvodina eliminisala nikšićku Sutjesku i tim Podgorice.

Sledi finale, pobednik će sledeće sezone igrati u društvu Crvene zvezde, Partizana, Zadra, Budućnosti, Olimpije, Mege… dok će poraženi i naredne godine uporedo igrati dva takmičenja, Košarkašku ligu Srbije i ABA2 ligu, u novom pokušaju da uvrsti među vodeće regionalne klubove.

Obe vojvođanske ekipe su se odlično prpremile i pojačale pred ovogodišnju sezonu. Spartak je tokom dve poslednje godine angažovao više od dvadesetak afirmisanih igrača, od kojih je dvanaestak ostalo. Naravno, u ekipi je i nekoliko momaka koji su ponikli u  Subotici, od kojih je najzapaženiji kapiten Filip Barna. Dvojica, trojica juniora kucaju na vrata prve ekipe. Sa Mareljom i Tejićem dobar je na pozicijama centra, mada se čini da su Cerovina i Barna jači deo tima. Posebni vrednost ekipe čine dva iskusna plejmekara, Gordić i Cvetković.

Sadašnji sastav, a decenijama nije bilo boljeg, Vojvodina je formirala tokom poslednjih četiri, pet godina. Nova uprava kluba je pred tekuću sezonu povukla odlučujuće poteze: prvo je vratila igrače koji su ranijih godina nosili crveno- beli dres (Rakičević, Savić, Vučetić), potom su ekipi pristupili nekadašnji NBA igrač Kaningem i reprezentativni centar Crne Gore Nikolić. Epilog je izvanredna ekipa koja je ove sezone u nekoliko navrata pružila igru koja se pamti. Centri Vučetić i Nikolić su stub ekipe, ipak, u pobedama za pamćenje zapaženiji su bili šuteri Rakičević, Kaningem i Savić, dok kapiten Ljubičić iz utakmice u utakmice potvrđuje da je najlucidniji plej koji se pojavio u Novom Sadu.

U tekućoj sezoni, crveno- beli i "plavi golubovi" su se sastali tri puta; u KLS Vojvodina je na domaćem terenu bila bolja sa 91:87, Spartak je sa 83:72 uzvratio u Subitici, dok je u ligaškom delu ABA 2 lige tim trenera Miloša Isakova Kovačevića bio bolji sa 79:71. No, najvažniji, odlučujući, mečevi odigraće se ovih dana.

Obe ekipe su imaje sjajnu sezonu. Spartak je sredinom takmičenja u KLS imao kraću krizu, ali se brzo oporavio i završio na drugoj poziciji, iza Vojvodine. Prioritet mu je bila ABA 2 liga i tu je bio još uspešniji. Predstojeće finale dočekuje u odličnoj formi, u drugoj polufinalnoj utakmici "rasturio" je skopski MZT sa 98:64.

Vojvodina je je prvom delu sezone nanizala seriju od petnaest, u drugom delu od četrnaest pobeda. Trenutak slabosti dogodio joj se se na polufinalnoj utakmici doigravanja ABA 2 lige, kada je u Podgorici izgubila od istoimenog tima sa 18 poena razlike. No, u uzvratnom susretu Novosađani su pokazali da su sjajan potencijal. U utakmici koja je ušla u istoriju pobedili su solidnog rivala sa 97:55 i tako obilato premašili minus iz prvog meča.

Dakle, obe ekipe ne samo da su veoma dobre, već su i u punoj formi, pa se očekuju uzbudljva i neizvesna sportska borba. Kao što i priliči finalu.

Prva takmica igra se večeras u Velikoj dvorani na Spensu, početak je u 19 časova. Ulaz na zapadnu tribinu je slobodan.

  • Novosadista

    09.05.2024 08:47
    Nadam se da ce Voša proći dalje, ali realno Spartak je kvalitetniji, plus ima revanš na svom terenu. Ovde se mora pobediti sa 20ak poena razlike da bi postojala šansa za prolaz dalje.
  • Anonimus

    08.05.2024 14:19
    U četvrtak svi na Spens, podržimo našu Vošu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Voša osvojila bod u Kragujevcu

Fudbaleri Vojvodine remizirali su u gostima sa ekipom Radničkog 1923 rezultatom 0:0 u 36. kolu Mocart Bet Superlige Srbije.

Voša izgubila od Čukaričkog

Fudbaleri Vojvodine izgubili su na svom terenu od ekipe Čukaričkog rezultatom 2:3 u 34. kolu Mocart Bet Superlige Srbije.