Paralizovani pacovi prohodali zahvaljujući implantu

Švajcarski naučnici stvorili su implant za koji se nadaju da će pružiti paralizovanim ljudima šansu da ponovo hodaju.

Švajcarski naučnici stvorili su implant za koji se nadaju da će pružiti paralizovanim ljudima šansu da ponovo hodaju.

Do sada su testovi na miševima bili uspešni, što znači da bi eksperimenti s ljudima trebalo da počnu uskoro. Reč je o mekanom, rastegljivom uređaju nazvanom e-Dura, koji su stvorili stručnjaci Tehnološkog instituta u Lozani.

On je dizajniran tako da se ponaša kao "most" između dva kraja oštećene kičmene moždine i propušta električne impulse i lekove. Nazvan je po materiji dura, debeloj membrani koja okružuje mozak i kičmenu moždinu.

Zbog mekoće i fleksibilnosti, ovaj trakasti implant od silikona i zlata ne izaziva zapaljenja i odbacivanje organizma u kontaktu sa kičmenim tkivima. Kako bi zlato učinili elastičnijim, naučnici su ga istanjili do debljine od svega 35 nanometara.

"Kičmena moždina se širi i opušta", kaže profesor Stefani Lakur. "Ako je reč o tvrdom i nesavitljivom materijalu, trenje može izazvati zapaljenja".

Impant imitira mehanička svojstva živog tkiva i simultano prenosi električne impulse i farmakološke supstance s malim rizikom od oštećenja. U ranijim pokušajima slični implanti su izazivali odbacivanje "stranog tela" i morali biti uklonjeni.

Švajcarski naučnici se nadaju da će e-Dura moći da traje i do 10 godina pre nego što joj bude potrebna zamena.

Istraživači su omogućili paralizovanim pacovima da prohodaju, uz pomoć električne i hemijske stimulacije. Njihovo istraživanje objavljeno je u naučnom časopisu Science Journal.

  • Doktor za sarmu

    12.01.2015 11:43
    @Misko - igranje boga
    E, Miško, Miško... Nadam se da ti nikad neće zatrebati ni panicilin, a kamo li magnetna rezonanca...
  • 12.01.2015 09:05
    Sjajna vest, samo postoji jedan problem s medicinom: nikada ništa nije pušteno u promet bez detaljnog proračuna koliko će razne kompanije zaraditi i koliko će očajni ljudi biti oderani.
  • Misko

    12.01.2015 06:26
    igranje boga

    a uskoro presadjivanje glave i beskonacan zivot ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.