Šta se desi kad zaveštate telo nauci?

Do kraja 2015. godine, Australija će imati svoju prvu farmu ljudskih tela, koja će omogućiti istraživačima da posmatraju kako trule ljudska tela u jedinstvenoj australijskoj klimi, dok pomažu u kriminalističkim istragama koje se sprovode širom zemlje.
Do kraja 2015. godine, Australija će imati svoju prvu farmu ljudskih tela, koja će omogućiti istraživačima da posmatraju kako trule ljudska tela u jedinstvenoj australijskoj klimi, dok pomažu u kriminalističkim istragama koje se sprovode širom zemlje.

 

Farme ljudskih tela predstavljaće još jedan izbor za Australijance kako da se ratosiljaju svog leša, ako se odluče na to da ga zaveštaju nauci. Određeni univerziteti dobijaju 100 tela godišnje u sklopu programa dobrovoljne donacije, koji pomažu veoma važnim učenjima i istraživanjima iz oblasti medicine. Ali šta se zapravo desi kad zaveštate svoje telo nauci?

Ako ste ispunili formulare o pristanku, priložili ih jednom od 12 australijskih univerziteta koji vode akreditovani program donacije tela, a vaš najbliži srodnik je dao svoj blagoslov, tada će vaš leš biti prebačen do univerziteta koji ste odabrali. Većina univerziteta traži da budete dopremljeni u roku od tri dana od svoje smrti.

Međutim, ako imate neku prenosivu bolest, klinički ste gojazni, neuhranjeni, izvađeni su vam neki organi ili je ispunjen kapacitet univerziteta, žao nam je, nećete proći, jer je teško očuvati  i koristiti takvo telo.

Ako ispunjavate sve uslove da budete primljeni, vaše telo će biti prebačeno u sobu za očuvanje gde će započeti proces "balzamovanja", kako bi se sprečilo propadanje tkiva organa. Ova tehnika traje nekoliko dana. Od tog trenutka vi više nemate ime. Umesto toga, dodeljuje vam se jedinstveni identifikacioni broj.

Drugi metod očuvanja zove se "sveže zamrznuto", gde se vaše telo zatvara u plastičnu vreću i odmah zamrzava. Ova metoda koristi se jer hirurzi na obučavanju vole kad su leševi u stanju što sličnijem živom, a kada se telo balzamuje, očuva se tkivo ali se malo i stvrdne.

Treća opcija koja se dešava je "plastinacija", gde se tečnost ispusti iz manjeg segmenta tela (npr. vaše ruke) i zameni plastikom, ostavivši stvaran ali poluplastifikovan model. Leševi ovako sačuvani prilično dugo traju, kažu stručnjaci, ali nisu meki i vlažni kao prava tela za vivisekciju, tako da ne zgražavaju mnogo studente.

Čim se vaše telo skloni sa stola za očuvanje, ide pravo u skladište dok ne počnu časovi. Ako ste balzamovani, odeljenje studenata medicine će vas secirati i na vama učiti o ljudskoj anatomiji. Ako ste "sveže zamrznuti", otopiće vas i studenti hirurgije će učiti na delovima vašeg tela kako u budućnosti da izvode operacije koje će drugima spasavati živote. U oba slučaja, uvećaćete moždane kapacitete mladih umova.

Kada studenti završe sa otkrivanjem divnih tajni vašeg tela, vaši posmrtni ostaci će se ili kremirati ili sahraniti, u zavisnosti od toga na koji ste metod pristali. Možete da odaberete da se vaš pepeo vrati vašim roditeljima ili da se pohrani na placu Univerziteta, gde zauvek možete da pohodite buduće studente medicine. Možete da se odlučite i da budete model uzorka pristankom da delovi vašeg tela budu izloženi u univerzitetskom muzeju anatomije.

  • NS

    16.01.2015 21:48
    Genijalno!
    Ne za ideju davanja svog leša na seciranje, već za stil pisanja, blagi sarkazam me je oduševio i nasmejao, super :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.