FOTO: Ovako bi Pariz mogao da izgleda 2050.

Pariz je jedan od najlepših gradova na svetu sa jedinstvenim istorijskim i arhitektonskim duhom.
Pariz je jedan od najlepših gradova na svetu sa jedinstvenim istorijskim i arhitektonskim duhom.

Kada se taj duh nađe pred promenom, on često pruža otpor, ali vizija arhitekte Vinsenta Kalebo možda uveri i najveće skeptike, jer se kroz njegove oči Pariz može čak i ulepšati.

Reč je o projektu zelenog grada pod nazivom "Paris Smart City", a koji je pokrenula gradska uprava kako bi do 2050. godine umanjila emisiju štetnih gasova u gradu za čak 75 odsto. Jedan od predloga za rešenje dao je i spomenuti arhitekta.

Uz savete inžinjerske kompanije "Setec Bâtiment", Kalebo je zamislio stambene zgrade koje same proizvode energiju i zagrevaju vodu za stanare. Ideja uključuje i vertikalne parkove sa algama i mostove koji oblikom podsećaju na meduze.

Iako se redizajn Pariza teško može očekivati tokom naših života, Kaleboova vizija je svakako vredna pažnje s obzirom na radikalne efekte globalnog zagrevanja i porasta broja stanovnika.

  • chimpy

    20.01.2015 19:21
    O,kako lepe moderne džamijeee!
  • mrva

    20.01.2015 17:13
    @Cole
    mislim da je reci tako nesto cak i u sali, nezahvalno prema ljudima koji zaista rade i grade, jer taj u zivotu nije ni ciglu podigao
  • pawlle

    20.01.2015 16:19
    nemaju oni bosnce i sremce da poseku ta drva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.