Još dva dana konkursa za razmenu umetnika u Vroclavu

Još dva dana je otvoren prvi poziv za razmenu umetnika, kustosa, animatora, aktivista i istraživača iz Novog Sada i "Zone 021" u poljskom Vroclavu.

Konkursom je predviđeno da jedan odabrani umetnik boravi u Vroclavu od 12. juna do 14. jula, a sprovode ga Fondacija Plants A.i.R. (pod pokroviteljstvom projekta Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture) i rezidencijalni program za umetnike AIR WRO (projekat Vroclav 2016 - Evropska prestonica kulture).

Njegov zadatak će biti da radi u jednom od najprepoznatljivijih dvorišta u Vroclavu, koje se nalazi u samom centru grada, na adresi Ruska 46. Zgrada se inače i dalje redizajnira kako bi se stvorio prostor koji je otvoren za sve vrste kulturnih inicijativa, posebno za one povezane sa nezavisnom scenom i eksperimentalnom umetnosti na javnim prostorima. Dvorište je takođe i živo mesto okupljanja različitih organizacija i institucija koje su aktivne u kulturi i umetnosti u pogledu društvenih pitanja, kao što su prava manjina i žena.

Ruska 46 se istovremeno nalazi i u tzv. Okrugu četiri ispovesti (Okrug četiri hrama ili Okrug uzajamnog poštovanja), koji je primer interkulturalne medijacije u praksi. To nije običan, urbani okrug, već prostor gde se nalaze pravoslavna, katolička i evangelistička crkva, kao i sinagoga. Pre 12 godina su ti hramovi povezani sa gradskom kulturnom rutom, a prostor između njih je uključen u plan urbanog razvoja. Okrug se takođe smatra spomenikom od istorijskog značaja.

U narednom periodu, pa sve do 2021. godine, lokalni umetnici će imati priliku da putuju, rade i razmenjuju znanja i iskustva sa kolegama iz 20 zemalja Evrope, a i sveta. Osnovna ideja programa je da kroz saradnju sa evropskim nezavisnim organizacijama omogući kulturnu razmenu, odnosno da naši umetnici dobiju priliku da borave u drugim gradovima i sa tamošnjim umetnicima rade na zajedničkim projektima, kao i da inostrani umetnici budu gosti novosadskim kolegama.

Organizatori pokrivaju prevoz, smeštaj, materijal i troškove izrade, kao i honorar od 500 evra. Prijave se šalju na mejl konkurs@ns2021.rs, rezultati konkursa će biti poznati 29. maja, a sve ostale potrebne informacije možete saznati OVDE.

Inače, sve do 2021. godine, lokalni umetnici će imati priliku da putuju, rade i razmenjuju znanja i iskustva sa kolegama iz 20 zemalja Evrope, a i sveta. Osnovna ideja ovog programa je da kroz saradnju sa evropskim nezavisnim organizacijama omogući kulturnu razmenu, odnosno da naši umetnici dobiju priliku da borave u drugim gradovima i sa tamošnjim umetnicima rade na zajedničkim projektima, kao i da inostrani umetnici budu gosti novosadskim kolegama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021