Fondacija 2021 podržala inicijativu "Novi Sad čita deci"

Fondacija 2021 javno je podržala inicijativu "Novi Sad čita deci", koja se tokom februara održava u Novom Sadu kao svojevrsni pilot-program.
Psiholog dr Ivana Mihić iz Centra za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima "Harmonija" navela je da veruje da je privilegija biti u poziciji da zagovaramo i tragamo za boljim uslovima za svako dete. 
 
"Ovom inicijativom smo želeli da podignemo svest naše zajednice o značaju čitanja sa detetom i kreiramo prilike da se govori i razmišlja o načinima na koje možemo, udruženim snagama, da načinimo ovo iskustvo dostupnim u svakoj porodici i u svakom okruženju koje se stara o detetu", poručila je Mihić i dodala da nešto manje od 20 odsto najbogatijih i 60 odsto porodica sa lošijim materijalnim stanjem nema ni tri knjige za decu. 
 
"Samo 12 odsto romske dece živi u domaćinstvu koje ima tri ili više dečijih knjiga. U čak 30 odsto porodica izostaju aktivnosti sa decom uzrasta 3-5 godina koje podstiču rano učenje (kakvo je čitanje sa detetom, na primer). Ove aktivnosti su ređe što su roditelji manje obrazovani", poručila je Ivana Mihić.
 
Ona je pojasnila i kako nosioci ove inicijative vide Novi Sad 2022. godine, nakon godine titule Evropske prestonice kulture.
 
"Novi Sad 2022. vidimo, u svetlu naše inicijative, kao zajednicu u kojoj postoje obučeni volonteri čitači za sva mesta na kojima borave deca, koji kontinuirano odlaze i čitaju sa decom u tim mestima. Novi Sad vidimo kao zajednicu u kojoj postoji škola za volontere čitače, tako da sa decom rade osobe koje koriste naučno dokazane tehnike stimulacije razvoja u ovoj aktivnosti; kao zajednicu u kojoj svaka porodica dobija makar jednu posetu od patronažne sestre koja im govori o značaju čitanja sa detetom od prvog dana; kao zajednicu u kojoj biblioteka, ali i druge ustanove kulture 'izlazi' van svojih zgrada u parkove, trgove, igraonice i nudi aktivnosti zajedničkog čitanja roditeljima i deci od prvih dana detetovog života u svim delovima grada; kao zajednicu u kojoj pedijatri i drugi zdravstveni radnici i saradnici savetuju roditelje na svakoj kontroli koja je knjiga za dete; gde postoje održive, dostupne opcije za sve roditelje da nauče kako da čitaju sa decom od prvog dana; kao zajednicu koja koristi svoju istraživačku bazu da kreira kontinuirane uslove za saznavanje boljih i celovitijih načina podrške porodicama; koja se udružuje za dobrobit svakog deteta i podršku svakom roditelju i staratelju; koja neguje kulturu podrške i vrednovanja ranog iskustva i veruje da svako dete zaslužuje istu šansu da živi zdrav i ispunjen život i spremna je da uči kako bi to i omogućila. O nekim od ovih opcija, razgovaraćemo sa organizacijama koje učestvuju u inicijativi i nadamo se, izaći na kraju ovog meseca, sa konkretnim predlozima za naš grad i donosioce odluka", poručila je Mihić.
 
Procesi kojima se izgrađuje kultura dijaloga i menja svest o važnosti kulturnih i kreativnih inicijativa od najveće su važnosti za realizaciju projekta EPK. Zbog toga je važna i podrška inicijativama i organizacijama koje to sprovode u skladu sa svojim programskim planovima. 
 
Jasno je da su očekivanja koja ovakva udruženja imaju od projekta Evropske prestonice kulture velika, a svoje ideje i inicijative mogu da proslede Fondaciji "Novi Sad 2021" putem opcije "Špajz ideja" na sajtu www.ns2021.rs . 
 
"Očekujemo da naši predlozi budu pregledani, da se proceni da li imaju vrednost i značaj. Želja nam je da razmenimo ideje i učimo iz iskustava drugih", pojasnila je Ivana Mihić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021