Grupa žena prekinula tribinu u Novom Sadu jer su svi učesnici muškarci

Grupa kustoskinja, istoričarki umetnosti, umetnica prekinula je jučerašnju tribinu "Velike izložbe kao polje društvene moći" u novosadskom Muzeju savremene umetnosti organizovanim performansom protiv načina organizacije tribine na kojoj su učestvovali samo muškarci.
U njihovom saopštenju, piše portal Mašina, se navodi da su žene isključene iz polja savremene umetnosti, bez obzira na njihov doprinos u polju organizovanja velikih i važnih izložbi, kritičkom razmatranju savremenih izlagačkih praksi, kustoskom radu i politikama izlaganja. 
 
"Izražavamo nezadovoljstvo zbog načina organizovanja tribine koji nameće toksični maskulinitet kao način komuniciranja, delovanja i ostvarivanja uspeha, kako u polju umetnosti i kulture, tako i u društvu uopšte."
 
Ovo je samo još jedna u nizu tribina koje se organizuju u značajnim institucijama umetnosti u Srbiji gde su učesnici tribine isključivo muškarci. Kako se navodi u saopštenju, radi se o simptomu šire društvene politike "oduzimanja kompetentnosti ženama da učestvuju u javnoj debati o izvorima moći i načinima njene distribucije u institucijama savremene umetnosti i kulture."
 
Intervencija grupe kustoskinja, istoričarki umetnosti i umetnica je završena pozivom publici da zajedno s njima napuste tribinu, što je je nekolicina i učinila, javlja Mašina.
 
Tribina je, zatim, nastavljena.
 
Govornici na tribini bili su umetnici Nikola Božović i Vladislav Šćepanović, koji su i profesori na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, istoričar umetnosti i kustos Branislav Dimitrijević, profesor Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu, zatim istoričar umetnosti i kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) Zoran Erić, te direktor MSUV Radovan Jokić i muzejski savetnik i kustos MSUV Nebojša Milenković u ulozi moderatora.
 
Nebojša Milenković kaže za 021 da razume potrebu za protestom, ali da problem ne treba tražiti u izboru učesnika tribine, već u samom sistemu.
 
"Prava tema, po meni, nije zašto na tribini među nosiocima moći nema žena nego zašto žene tu moć kada je savremena umetnost u pitanju zaista nemaju. Ja bih voleo da se taj protest nastavi. Zapravo izražavam nadu da će taj protest koji je sinoć započeo zato što na tribini o moći nema moćnih žena biti nastavljen, tako što će, recimo, biti adresiran na prave adrese", navodi Milenković. 
 
Te adrese su, dodaje, Ministarstvo kulture i druge institucije koje tu vrstu moći jednostavno nisu delegirale ženama. Milenković kaže da nema nameru da se brani zašto na tribinu nije pozvao žene, jer to, po njemu nije prava tema. 
 
"Ja prihvatam da sam kriv jedino što nisam ispunio one čuvene kvote, odnosno zato što rodnu ravnopravnost nisam demonstrirao tako što bih umetnice i kustoskinje tretirao kao puke statističke podatke i pozvao neku koleginicu da na tribini glumi ženu koja ima realnu i konkretnu moć", objašnjava Milenković. 
 
On zaključuje da je bilo koji vid protesta, ako neko oseti potrebu da ga iskaže, opravdan i da je zahvalan "koleginicama koje nisu pokušale svoje ogorčenje da sakriju".
  • dijasporac

    17.09.2019 02:15
    @tata
    Gde si cale talibanu! Prepoznao si se u prozivci? Sto si bre takav, nisam ti napravio promaju da se toliko zlojedis..
  • tata

    16.09.2019 21:37
    @dijasporacu sinu
    Sine, samo ti uzivaj tamo gde jesi, dok ti tvoja zena ne odluci drugacije
  • dijasporac

    16.09.2019 18:12
    Sine, procitas komentare na ovom portalu i bude ti neizmerno drago sto tvoja devojcica odrasta i zavrsava skole 10 hiljada kilometara od Srbije. Saudijska Arabija usred Evrope.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura