FOTO: Galerija Matice srpske proslavila 172 godine postojanja, zahvalnica Radiju 021

Galerija Matice srpske obeležila je 172 godine od osnivanja i tom prilikom je svečano predstavila novu multimedijalnu izložbu, "Kračun".
FOTO: Galerija Matice srpske proslavila 172 godine postojanja, zahvalnica Radiju 021
Foto: 021.rs
Na sednici posvećenoj obeležavanju još jedne godišnjice postojanja, upravnica institucije dr Tijana Palkovljević Bugarski podsetila je brojne prisutne goste na istorijat Galerije, decenije posvećenog rada na razvoju kolekcije, saradnju sa velikanima, ali i na uspeh koji je postignut na međunarodnom planu i izložbe koje su svetskoj publici prikazane, a skovane u prostorijama na Trgu galerija 1 u Novom Sadu.
 
Osvrnuvši se na rad Galerije u proteklih godinu dana, istakla je značajne izložbe poput "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti", kao i izložbu u Parizu "Sava Šumanović i tajna pod kupolom".
 
Foto: Galerija Matice srpske
 
Prof. Vladimir Simić, besedom o našem najvećem baroknom slikaru Teodoru Kračunu, objasnio je zbog čega se Galerija ove godine posvećuje upravo ovom stvaraocu 18. veka, kao i na koji način je realizovana izložba dela Kračuna, zajedno sa 3D prikazom njegovog najznačajnijeg rada, ikonostasa kapele Saborne crkve u Sremskim Karlovcima.
 
 
Samu izložbu otvorio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je ujedno čestitao Galeriji Matice srpske njen poseban dan, koji nije jubilarna godina, ali je po mnogo čemu u svetu kulture posebna. On je naglasio da su ova institucija, ali i mnogi pojedinci, zaslužni za očuvanje i bogaćenje umetničke baštine Srbije i poželeo još mnogo uspešnih godina.
 
 
Galerija je ove, kao i svake godine, svojim brojnim patronima, pokroviteljima, dobrotvorima i prijateljima dodelila zahvalnice. Drugu godinu zaredom, a ukupno treći put, Radio 021 svrstan je u Institucionalne prijatelje Galerije Matice srpske za saradnju, pomoć i podršku u ostvarivanju programa ove ustanove kulture.
 
 
Galerija je ove godine u Klub prijatelja svrstala i novinarku Radija 021 Goricu Nikolin, istakavši da je posvećeno pratila i pisala o radu Galerije.
 
 
Po okončanju svečane sednice, izložba Kračun je otvorena za javnost i može da se pogleda do 23. februara 2020. godine. Više o samoj izložbi, sa fotografijama, pogledajte u našem tekstu OVDE.
 
Podsetimo, Radio 021 proteklih meseci pokušao je da predstavi rad Galerije Matice srpske, izložbe i druga dešavanja kroz niz članaka o umetnosti i kulturi, ali i na način koji bi zaista privukao publiku u ovu instituciju. Tako smo u februaru ove godine podsetili da je grupa srednjoškolaca u okviru izložbe "Mladi biraju" predložila da se dela u kolekciji Galerije pretvore u duhovite "mimove", a u julu smo pozvali sve građane da pošalju nekome dragom sopstveni "mail art" u okviru Poklon-zbirke Save Stepanova.
 
Takođe, 021 radi na promociji sve popularnijeg događaja u Galeriji, a to su koncert filharmonije namenjeni bebama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura