"Betoven i Šekspir" otvara sedmi Šekspir festival

"Betoven i Šekspir" u izvođenju Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, nesvakidašnji spoj dvojice umetničkih velikana otvoriće sedmi po redu Šekspir festival.
"Betoven i Šekspir" otvara sedmi Šekspir festival
Foto: SNP/Jelena Ivanović
Manje je poznato da je Betoven upravo u Šekspiru nalazio inspiraciju za mnoga svoja dela, posebno za gudačke kvartete, a kroz uvertiru za Koriolana i Buru direktno se odužio svom umetničkom idolu.
 
Romantična komedija koja je plod saradnje Narodnog pozorišta u Nišu, Kruševačkog pozorišta i Internacionalnog Nišville Jazz Kako vam drago prema konceptu Nikite Milivojevića, zatim Dva viteza iz Verone Šabačkog pozorišta rediteljke Mie Knežević, čuvena drama Toma Stoparda o dvojici sporednih likova iz Šekspirovog Hamleta Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu a u režiji Igora Pavlovića, biće na programu sedmog Šekspir festivala koji će se održati od 12. do 16. septembra na centralnoj festivalskoj lokaciji –  Vili Stanković u Čortanovcima. Poslednjieg festivalskog dana na programu je Moj Šekspir Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost i pomažu nam da ga upoznamo kroz dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli nastupajući u Šekspirovim dramama.
 
Karte za ovo dramsko iskustvo, mogu se kupiti po ceni od 500 dinara.
 
Šekspir festival, jedinstven je kulturni događaj koji je prošle godine Evropska mreža festivala i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih naStarom kontinentu.
 
Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave "Henri VI" u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković - izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.
 
Ovaj festival je  jedinstvena  prilika da domaća publika pogleda trenutno najpopularnije komedije srpskih pozorišta koje se igraju po Šekspirovim delima. Uz poštovanje zdravstvenih preporuka, Festival koji se tradicionalno održava na otvorenom, organizuje se uz smanjen kapacitet publike zbog preventivnih mera i fizičke distance.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura