Opet bez aparata za zračenje

Javna nabavka opreme za zračenje za nedovršen objekat "Kamenica 2" zaustavljena je po treći put.
Javna nabavka opreme za zračenje za nedovršen objekat "Kamenica 2" zaustavljena je po treći put.

Zahteve za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki podneo je javnosti od ranije poznata firma "Max team" iz Beograda, ali i novi igrač - građanski nadzornik "Društvo protiv korupcije" iz Zrenjanina.

Javna nabavka juče je zaustavljena do donošenja odluke Republičke komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Podsetimo da je Uprava za kapitalna ulaganja urgirala da se prethodno stopirana nabavka linearnih akceleratora i prateće opreme nastavi uprkos žalbi ponuđača "Beolaser" iz Beograda, kako pacijenti ne bi trpeli administrativne i druge pritiske.

Nabavka, stopirana 16. januara zbog zahteva za zaštitu prava ponuđača tada se nastavila nakon sugestije Uprave za kapitalna ulaganja iz Novog sada, koja je sugerisala Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da podneti zahtev ne zadržava dalje aktivnosti naručioca, "u cilju očuvanja zdravlja bolesnika od zloćudnog raka i obezbeđivanja pravovremenosti i ravnomerne dostupnosti zračne terapije na celoj teritoriji Republike Srbije".

"U skladu sa datim predlogom, Republička komisija je donela odluku 29. januara 2015. godine da naručilac može da nastavi dalje aktivnosti u predmetnom postupku za preostale partije, čiji su predmeti nabavka višeenergetskih linearnih akceleratora sa verifikacionim informacionim sistemom i sistemom za planiranje terapije, dozimetrija, kontrola kvaliteta i verifikacija, imobilizacija i aktivna i pasivna računarska mreža sa ugradnjom", bilo je navedeno u saopštenju Uprave za kapitalna ulaganja.

Novi datum za javno otvaranje ponuda bio je 12. februar u 10.30 časova, ali je i taj datum opstruiran.

Podsetimo, javna nabavka opreme za zračenje za nedovršen objekat "Kamenica 2" zaustavljena je 16. januara zbog podnošenja zahteva za zaštitu prava Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. U fazi podnošenja ponuda, koja je produžena sa 30. decembra 2014. na 26. januar ove godine, ponuđač "Beolaser d.o.o" iz Beograda podneo je zahtev za zaštitu prava, čime je nabavka linearnih akceleratora sa pratećom opremom za radiološku terapiju ponovo zaustavljena. Tada novi rok - 26. januar ove godine, obelodanjen je dan pre isteka aktuelnog roka, jer su ponuđači istakli da za vreme praznika ne mogu da obezbede potrebnu bankarsku dokumentaciju, a kojom se garantuje sigurnost ponude.

Inače, Komisija za javne nabavke trebalo je odmah po okončanju javne nabavke 30. decembra da otvori podnete ponude, čime bi se nabavka sprovela po ubrzanom postupku.

Komisija za javne nabavke trebalo je blagovremeno pristigle ponude javno da otvara 26. januara 2015. godine u 10.30 časova u Novom Sadu. Podsetimo da je zbog podnošenja Zahteva za zaštitu prava, postupak javne nabavke zaustavljen i krajem avgusta prošle godine, što je za posledicu imalo prolongiranje postupka, a samim tim i nabavke neophodne opreme za radiološku terapiju.

Fond, kasnije imenovan u Upravu za kapitalna ulaganja APV je 30. juna 2014. godine objavio Poziv za podnošenje ponuda i Konkursnu dokumentaciju za nabavku višeenergetskih linearnih akceleratora sa pratećom opremom za radiološku terapiju u vrednosti od skoro 900 miliona dinara. Međutim, u fazi podnošenja ponuda, ponuđači "Max Team" iz Beograda i "GE holdings" iz Novog Beograda podneli su zahteve za zaštitu prava, zbog čega je proces stopiran do donošenja zvanične odluke Republičke komisije.

Zbog sporosti rada Republičke komisije, Uprava za kapitalna ulaganja žalila se u više navrata - 21. oktobra, 18. a potom i 24. novembra, ali nikakav odgovor tada nisu dobili. Nakon više od pola godine, odluka je konačno bila doneta.

Inače, ovogodišnji pokrajinski budžet u velikom iznosu namenjen upravo opremanju "Kamenice 2" u iznosu od dve milijarde dinara, naveo je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman.

Na Institutu za onkologiju Vojvodine u upotrebi su dva aparata za zračenje, koja se često kvare, zbog čega pacijenti čekaju dva do tri meseca na terapiju. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Peca

    09.02.2015 20:51
    @Nss-retardirani ?
    Molim te nemoj vredjati te postene, bolesne ljude.
    Skotovi moze, lopovi, Antihristi, sibicari, secikese, jajare, ni kurve ne bi vredjao ni magare, to su neljudi koji zdravstvom za nase novce vladare.
  • nss

    06.02.2015 22:39
    prosto ne mozes da ne pobesnis...narod neka umire dok se skotovi nadmudruju...pa da li neko ima malo mozga u ovoj vlasti ili su svi retardirani
  • ovdasnji

    06.02.2015 18:53
    kakvo zracenje ?
    da bi farmaceutska mafija uzela jos vise love ?
    za te pare moze se cela Vojvodina posaditi marihuanom-cannabis,i da svi budemo zdravi !
    izgleda sasavo ali deluje !!!
    sve i svi, za leKalizaciju kannabis-a !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti