Zvučna signalizacija za slepe uskoro u gradskim autobusima

Gradski autobusi uskoro će biti opremljeni zvučnom signalizacijom za slepe i slabovide osobe.
Gradski autobusi uskoro će biti opremljeni zvučnom signalizacijom za slepe i slabovide osobe.

Kako poručuju u Gradu, zvučna signalizacija trebalo bi da pomogne slepima u orijentaciji u prevozu, a druga stvar koja je potrebna Novom Sadu su table na Brajevom pismu sa polascima autobusa na autobuskim stajalištima. Takođe je potrebno povećati broj zvučnih semafora u gradu kako bi slepi i slabovidi bili sigurniji u saobraćaju.

Prema rečima šefa Kabineta gradonačelnika Aleksandra Petrovića, Grad Novi Sad je prva lokalna samouprava koja je u septembru 2013. godine otvorila Kancelariju za osobe sa invaliditetom s ciljem da se poboljšaju njihovi uslovi života. On je obećao da će Grad i dalje finansijski pomagati ovo udruženje, ali i učestvovati u svim aktivnostima na eliminisanju arhitektonskih barijera za nesmetano kretanje slepih i slabovidih osoba.

Gradska organizacija slepih Novog Sada deluje na teritoriji grada i okolnim opštinama od 1950. godine i okuplja 537 članova. Svojim bogatim programskim aktivnostima  i obukama pomaže slepim i slabovidim osobama da nauče samostalno kretanje uz pomoć belog štapa, uči ih Brajevom pismu i radu na računaru, a takođe organizuje i brojne radionice psiho-socijalne podrške.

Predsednica Gradske organizacije slepih i slabovidih lica iz Novog Sada Neza Đurkić istakla je da su problemi slepih i slabovidih osoba sa kojima se najčešće susreću školovanje i zapošljavanje i dodala da Grad i udruženja osoba sa invaliditetom moraju zajedno da rade na uklanjanju fizičkih barijera i na iznalaženju načina za poboljšanje njihovog položaja u društvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti