FOTO: Propada jedna od najstarijih kuća u Novom Sadu

Jedna od najstarijih kuća u Novom Sadu, u Ulici Jovana Subotića broj 13, već nekoliko godina u nazad stoji zapuštena, a njena konačna sudbina i dalje je neizvesna.

Jedna od najstarijih kuća u Novom Sadu, u Ulici Jovana Subotića broj 13, već nekoliko godina u nazad stoji zapuštena, a njena konačna sudbina i dalje je neizvesna.

Ova kuća poznatija je kao "Kamberova", jer je pripadala nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada Jovanu Kamberu, a prvi put se pominje u kupoprodajnim spisima iz 1809. godine.

Iako pored ove kuće, koja se nalazi u centru grada, dnevno prođe veliki broj ljudi, ona je potpuno zapuštena, dvorište je zaraslo, a u podrumu se nalazi smeće. Građani koji žive u okolini kažu da objekat sada služi kao javni toalet, ali i okupljalište narkomana i skitnica.

Pored "Kamberove" kuće, u dvorištu se nalaze još dva objekta koja se nalaze u podjednako lošem stanju kao i sama kuća.

Iz Kabineta gradonačelnika je za 021 rečeno da su objekti na tom prostoru predviđeni za rušenje.

"Nadležna Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove je, na zahtev zainteresovanih lica, rešenjem od 27. 1. 2014. godine, odobrila uklanjanje tri porodična stambena objekta u Novom Sadu, Ulica Jovana Subotića broj 13", stoji u odgovoru.

"Kamberova" se trenutno nalazi u vlasništvu braće Ulić, Rastka i Petra. Rastko Ulić za 021 kaže da još ne zna šta će biti sa ovom kućom, jer nije pravio nikakve planove.

Kuća se inače prvi put pominje u zapisima iz 1809. godine, kada ju je Pavle Janković za 3.000 forinti prodao Jovanu Kamberu, koji je bio gradonačelnik Novog Sada od 1840. do 1848. godine.

U knjizi "Umetnička tipografija Novog Sada" stoji da je "kuća sagrađena u vreme prelaza baroka u klasicizam, a ipak nosi odlike ruralnog tipa". Kao "markantno" obeležje ove kuće autori navode visoki zid koji odvaja dvorište od ulice. (Zoran Strika)

  • Dusan - Telep

    06.11.2015 07:05
    ...to je privatno vlasnistvo i mogu da radim snjim sta hocu i kako hocu !! E tu je po meni glavni problem . Gospodo draga u Becu,Parizu,Rimu...nije moguce ni kesu sa smecem ostaviti na ulici a kamo li ovako zapustiti kucu . Tu sad dolazi zakon i primena tog zakona . Pa sta ako je to privatno vlasnistvo , tim vise imas obavezu da se ponasas kulturno i odgovorno a ne da na privatnom vlasnistvu pravis deponiju .
  • Komsinica

    05.11.2015 14:52
    Tužno jeste što propada jer zaista deluje da je nekada bila lepo zdanje. Međutim, za nas koji živimo u komšiluku, i nije tako lepo. Nesnosan smrad, gomila narkomana i skitnica koji zaista deluju zastrašujuće posebno ako prolazite noću i iskoči vam neki od njih iz mraka. Miševi koji se skupljaju u toj kući prelaze i na susednu zgradu i onda sledi borba sa njima.
    Zaista jesam za to da se čuva ovakvo zdanje koje ima istoriju, ali da je gradu zaista stalo da se očuva, ne bi dozvolio da se ovako nešto dogodi.
    Ne mora se srušiti ali mora se preduzeti nešto da se ovakvo ruglo u centru grada zaista ukloni.
  • /

    05.11.2015 11:09
    /
    kakve veze ima sto je u privatnom vlasnistvu ako ne sne da se rusi?

    nije ns jedini sa starim zgradama ali je jedini koji ih rusi

    ns je i jedini koji turizam bazira na gradjevinama novog naselja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti