Priprema se novi plan reorganizacije Stana

Novi plan reorganizacije JKP "Stan" trebalo bi da bude završen i usvojen do kraja godine da bi do 10. februara bio u primeni jer je za taj datum Privredni sud zakazao novo ročište pošto je na nedavnom odložio proglašenje stečaja.
Novi plan reorganizacije JKP "Stan" trebalo bi da bude završen i usvojen do kraja godine da bi do 10. februara bio u primeni jer je za taj datum Privredni sud zakazao novo ročište pošto je na nedavnom odložio proglašenje stečaja.

Sem pripreme plana, menadžment i sindikati "Stana" imali su više sastanaka u Gradskoj kući s poveriocima preduzeća, a to su Poreska uprava, AIK i Komercijalna banka, na temu kako konsolidovati firmu da se putem reprograma dugova dužnicima namiruju potraživanja i istovremeno isplaćuju zarade i plaćaju troškovi tekućeg poslovanja.

Predsednik Radne grupe za pripremu plana sanacije i konsolidacije javnih i javnih komunalnih preduzeća Radovan Ivetić kaže da "Stan" mesečno ostvari prihod između 26 i 30 miliona i od te sume treba rasporediti novac svim poveriocima, kojima je firma dužana više od 700 miliona dinara. - Poverioci su i zaposleni, kojima se duguje neto oko 52 miliona dinara, za dve neisplaćene zarade iz 2013. zatim pola ovogodišnje januarske plate, potom za februar, mart i april. Ostali lični dohoci su isplaćeni i sada se priprema zarada za septembar - naveo je on.

Prema njegovim rečima, naplata zastalih plata putem izvršitelja je stopirana i u dogovoru sa sindikatima treba da se nađe rešenje. Izvršitelji su prodali određeni broj kompjutera i vozila, od čega je, po gruboj računici, oko 60 radnika dobilo zaostala primanja.

"Stan" je krajem 2014. godine prošao kroz jednu reorganizaciju koja se svela na smanjenje broja radnika, pa ih je 70 bilo proglašeno za tehnološki višak, za čije je otpremnine grad obezbedio 50 miliona dinara. Ivetić kaže da je firma reorganizaciju radila samostalno, bez mešanja Radne grupe na čijem je čelu, što se pokazalo kao loše urađen posao.

- Još nismo pričali o tome koliko bi radnika trebalo da ima preduzeće, već smo akcenat stavili na to kako dugove vratiti i ne zaduživati se dalje - naveo je Ivetić. Predsednik sindikata u "Stanu"Vladimir Raca kaže da će podržati svaki plan reorganizacije u kojem će se zadržati delatnost firme i naspram toga odrediti i broj radnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti