Srpsko narodno pozorište od danas uz kampanju za transplantaciju organa

Borbi za podizanje svesti o značaju transplantacije i donacije organa danas se pridružilo i Srpsko narodno pozorište, čiji su radnici i potpisali donorske kartice.
Borbi za podizanje svesti o značaju transplantacije i donacije organa danas se pridružilo i Srpsko narodno pozorište u okviru projekta "Produži život svim srcem".

Da je transplantacija jedina oblast medicine koja zahteva aktivno učešće građana i građanki za 021 je potvrdio i upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević, koji je istakao da je dužnost svakog od nas da budemo odgovorni prema sebi i drugima.

"Da li se naša društvena odgovornost završava time što ćemo praviti predstave koje postavljau prava pitanja vremenu u kome živimo? Ja mislim ne. Mislim da mi upravo treba da iskoristimo svoju poziciju, autoritet i značaj u kulturno-umetničkom životu ove zemlje i da otvorima vrata i ovoj značajnoj temi", rekao je on za naš portal.

Na predavanju na temu transplantacije i donacije organa, koja je održana u Velikoj sali SNP-a, govorila je i doktorka Jelica Alargić, koordinarorka kampanje za promociju ove oblasti medicine, koja je istakla da u Srbiji ima samo tri donora na svakih milion stanovnika, te da samo jedan od deset pacijenata koji čekaju organ dožive transplantaciju, što samo po sebi dovoljno govori koliko Srbiji fale donori.

Među govornicima je bila i Slađana Kovačević, iz Udruženja transplantiranih pacijenata, koja je okupljenima opisala svoje muke kada je sa 26 godina saznala da joj bubrezi rade samo pet odsto.

"Od potpuno zdrave osobe za veoma kratak period postala sam smrtno bolesna. Meseci na dijalizi pokazali su mi koliko je mučenje ta neizvesnost hoću li preživeti, što je direktno zavisilo od toga hoće li se naći odgovovarajući donor za mene. Na svu sreću ispostavilo se da bubreg moje majke odgovara i zbog te srećne okolnosti ja sada sedim ovde sa vama osam godina od transplantacije. Ali verujte, nemaju svi tu sreću", podelila je svoju sudbinu Slađana.

Nakon predavanja zaposleni u SNP-u, kao i mnogi okupljeni građani, potpisali su svoje donorske kartice. (Gordana Ćosić)

  • SUZANA

    17.12.2015 21:15
    SVAKA CAST
    Svaka cast ljudima kojima dolazi do svesti da posle njihove smrti nekome mogu produziti zivot
  • NN

    17.12.2015 20:46
    Lepo, kulturno, ljudski, civilizovano
    Cestitam bivsoj firmi.
    Nekad davno bio statista (svukuda po SNP), sada potencijalni organa donor u Kanadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.