Karlovačka gimnazija odabrala novog direktora, čeka se reakcija Pokrajine

Školski odbor Karlovačke gimnazije većinom glasova podržao je dosadašnjeg v.d. direktora, filologa Milana Đurišića, za izbor na mesto novog direktora najstarije gimnazije u Srbiji.
Đurišić je i velikom većinom glasova svih zaposlenih (77 prema 15) izabran za boljeg od protivkandidata na ponovljenom konkursu, profesora fizičkog Radovana Kovačevića.
 
Njih dvojica bili su jedini prijavljeni na konkurs koji je škola raspisala nakon prethodno poništenog konkursa za direktora. Kako je 021 već pisao, novembra prošle godine je za direktora na konkursu izabran profesor muzike Branislav Tubić, koji nije stigao ni da preuzme funkciju, a stigla je anonimna prijava inspekciji da je konkurs nezakonito sproveden. Inspekcija je potom izašla na teren i ustanovila da u konkursnoj dokumentaciji nije bio naveden zakonom propisan uslov - da dužnost direktora može da obavlja lice koje ima položen ispit za direktora, tj. koje ima licencu za rad. 
 
Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš odbio je da da saglasnost na tadašnju odluku školskog odbora da direktor postane Tubić, te je na školskom odboru bilo da raspiše novi konkurs. Iako licencu za direktora zakonski ne može da poseduje nijedna osoba u Srbiji, jer ista ne postoji i ne izdaje se zbog nepostojanja odgovarajućeg pravnog akta, Njilaš napominje da konkursna dokumentacija ipak mora da sadrži deo koji upućuje da direktor poseduje licencu za rad. 
 
Borba dva fronta
 
Iako se očekivalo da se na konkurs za direktora javi bivša direktorica škole Slavica Šokica koja, prema saznanjima 021, ima želju da se vrati na čelo te obrazovne ustanove, to se nije dogodilo i umesto nje se kandidovao Kovačević. 
 
Šokica je u žižu javnosti dospela nakon što je u novembru 2015. godine naložila da se jedna od učenica izbaci iz škole pošto je tinejdžerka na Instagramu postavljala montaže, prikazujući Šokicu sa flašom alkohola, što je profesorka i tadašnja direktorka smatrala uvredom. Inspekcija je kasnije naložila da se učenica vrati u školu.
 
Sekretarijat sada ima 30 dana da razmotri odluku školskog odbora. Ukoliko sekretarijat da saglasnost na odluku ili se uopšte ne oglasi, smatra se da nema primedbi i Đurišić postaje direktor Karlovačke gimnazije. Ukoliko sekretarijat odbije da potvrdi odluku školskog odbora, smatrajući da ima nezakonitih radnji, a i ako neko ponovo podnese anonimnu prijavu, konkurs bi mogao da bude poništen i škola vraćena u v.d. stanje.
 
Inače, Milan Đurišić je magistar filoloških nauka. Autor je niza stručnih radova, godinama se bavio prevodilačkim radom, a dugo godina je bio i profesor u Karlovačkoj gimnaziji. Dobitnik je nekoliko glumačkih nagrada na domaćim i stranim festivalima, kao mentor je osvajao priznanja na takmičenjima Centra za talente i Hippo takmičenju.
  • Nezainteresovan Lala

    10.04.2017 18:27
    Kako to
    Kako nije profesor fizičkog vaspitanja i tu uspeo da postane direktor? Uz sve direktore novosadskih osnovnih i srednjih škola i karlovačkog "gradonačelnika", sve su u pitanju profesori fiskulture, kako SNS nije uspeo i u Karlovačku da namesti svog člana i profesora fiskulture!? Ja sam se nadao da u susret Evropskoj prestonici kulture idemo sa profesorima fizičkog, a ne ovako, da profesor i magistar filoloških nauka bude direktor filološke i najstarije srpske gimnazije. Ovo je stvarno incident!
    Molim lepo, kada vojvođansku nauku vodi profesor fizičkog, stvarno nije lepo da filolog bude direktor filološke gimnazije.
    Samo, posle ovoga, uopšte mu neće biti lako jer će imati žestoku opoziciju u naprednjacima i mišićavim momcima koji uradi 55 sklekova kao što Vučić otvori 55 fabrika. Videćemo da li će koalicioni partner iz nacionalističke mašarske stranke priznati ovaj rezultat.
  • Zainteresovan

    10.04.2017 17:25
    Čiji je?
    Čiji je , ljudi? Jer, ići će po treći put ugovori za novu Partiju, dok se isplaćuju i ona dva za prethodne dve. Jes da Karlovačka ima novca, ali što je mnogo - mnogo je.
  • ns

    10.04.2017 16:36
    jer su u pokrajini svi završili minimum Karlovačku pa bez njih ne može i ne sme, kruševačka bratija i banjalučki mafijaši, sad da ih pitaš da te bez navigacije odvezu do Karlovačke gledali bi te onim svojim blago telećim pesničkim pogledom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti