Roditeljima nejasno zašto nema mesta u vrtićima

Roditelji koji tokom prethodnog upisa nisu uspeli da upišu decu u vrtiće "Radosnog detinjstva" imaju šanse da to učine do početka septembra, odnosno dok se ne popune sva slobodna mesta.  
Roditelji koji tokom prethodnog upisa nisu uspeli da upišu decu u vrtiće "Radosnog detinjstva" imaju šanse da to učine do početka septembra, odnosno dok se ne popune sva slobodna mesta.

Direktor Predškolske ustanove Borislav Samardžić kaže za Radio 021 da je reč o dodatnih 1.200 mesta koje su odobrili Gradska uprava za obrazovanje i Gradsko veće. "Mi izveštavamo roditelje, pozivamo ih i nudimo im mogućnosti u odnosu na njihove želje. Imamo još nekih 100 slobodnih mesta", kaže Samardžić.

Nema mesta za treće dete oba zaposlena roditelja

Direktor Predškolske ustanove kaže da je dodatni upis pri kraju, a jedan od roditelja koji se požalio Radiju 021 navodi da mu u "Radosnom detinjstvu" nisu objasnili kako njegovo dete još nije upisano.

Ovaj zabrinuti otac objašnjava da i on i supruga rade, a da imaju troje dece, što bi trebalo da znači da više bodova za upis mogu imati samo višečlane socijalno ugrožene porodice, te da je zbog toga očekivao da će njegovo dete dobiti mesto u vrtiću još proletos: "Naveo sam četiri vrtića. Živimo na Limanu III i naveo sam četiri meni najbliža u koje mogu da odvedem dete, bez paljenja helikoptera. Međutim, kod njih postoji pravilo da nije bitno samo koliko imaš bodova, nego i da li taj vrtić kao uopšte može da primi decu".

Prva tri vrtića koja je naveo uopšte nisu primala decu, dok je u četvrtom bilo mesta samo za dvoje. Umesto upisa deteta u jaslice, ovaj roditelj kaže da je u "Radosnom detinjstvu" dobio uveravanje da će šansu za to imati u avgustu: "I danas sam zvao i izgleda mrka kapa. Ništa mi ne kažu, već kao - 1.200 mesta, svašta se priča. I sad će se ispostaviti da nema 1.200 mesta kako su rekli ili je neko dobio mesto, a da ima manje bodova od mene. Prosto ne mogu da verujem da svi imaju po troje dece i da su iz socijalno ugroženih porodica".

Samardžić: Ne upisuje se na uštrb bezbednosti dece

Borislav Samardžić kaže da nije upoznat s konkretnim slučajem da bi mogao da ga komentariše, ali javno poziva zabrinutog oca da mu se javi da provere u čemu je problem. Na pitanje da li se dodatni upis dece vrši na uštrb kvaliteta boravka ili bezbednosti, Samardžić odgovara da to nije tako, jer Uprava za obrazovanje može da odobri upis do 20 odsto više dece u odnosu na normativ.

"Mi vodimo računa o veličini prostorije, o objektivnim mogućnostima šta možemo da upišemo. Ako je prostorija velika, da može da primi grupu i po, onda ima 35 dece. Ako je mala prostorija, onda ima dvadesetak, a ako ima dete s invaliditetom, onda 12-13", objašnjava Samardžić.

Sledeći upis kad se otvori novi vrtić

Nakon dodatnog upisa, u vrtićima "Radosnog detinjstva" trebalo bi da bude oko 14.500 mališana, dok će bez mesta i dalje biti oko 700 dece. Taj broj bi trebalo da se prepolovi do kraja ove ili početkom sledeće godine, kada bude otvoren novi vrtić u Radničkoj ulici. (D.S.)

  • PAKI

    21.10.2011 14:49
    UPIS U VRTIC
    MA LJUDI, TREBA SVU DECU ISPISATI IZ VRTICA. POLUDECE AKO TAMO OSTANU U TOM BROJU.ISPISIMO IH, ODVEDIMO GRADONACELNIKU NA CUVANJE PA MI NA POSAO. ON I OVAKO NISTA NE RADI A SAMIM TIM BORO VISE NECE IMATI KOME DA BUDE DIREKTOR. BAR NJEGA DA SE RESIMO A ONDA CEMO IZ POCETKA.
  • Мића

    29.08.2011 09:07
    Oд 15 до 19 часова.
    "Nakon dodatnog upisa, u vrtićima "Radosnog detinjstva" trebalo bi da bude oko 14.500 mališana"
    Било би поштено да се каже колико је од тих 14500 деце на целодневном а колико на полудневном боравку а посебно колико је њих примљено на полудневни боравак у најбесмисленијем од свих термина 15 часова до 19 часова!? У том термини су примили моје дете. Хех.
  • Mina

    29.08.2011 06:48
    @ Lala and Nema
    Dragi moji preterujete, ima roditelja naravno, koji ne rade a deca im idu u vrtic ali ne razumem zasto ste tako ogorceni na ljude koji se boje jer im je to prvo iskustvo, a mogu se cuti price po gradu o vaspitacima, med. sestrama ne bas dobre. Naravno kao i na svakom drugom radnom mestu ima i ovakvih i onakvih.
    Mislite da nezaposleni roditelji u srbiji imaju para da sede po kaficima ceo dan...Vi ne znate sta pricate.
    Moje dete je upisano u jaslice, zaposleni smo i suprug i ja... pa opet ne mogu da garantujem kako ce biti ali se nadam najboljem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti