Poslednja premijerska pesma: Mirović nevidljiv u kampanji, novi mandat neizvestan

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Igor Mirović, koji je predsednik Pokrajinske vlade otkako je SNS preuzeo vlast u Vojvodini od demokrata, nema vidljivu ulogu u ovogodišnjoj kampanji.
Poslednja premijerska pesma: Mirović nevidljiv u kampanji, novi mandat neizvestan
Foto: 021.rs
Mirovića nema ni na izbornoj listi naprednjaka.
 
Ova situacija prisutna je uprkos činjenici da se u nedelju održavaju i vanredni pokrajinski izbori, odnosno izbori za 120 poslanika Skupštine APV. Ipak, to ne znači da još jednom ne bi mogao da zasedne u fotelju pokrajinskog premijera.
Njegov lik ne nalazi se ni na stranačkim bilbordima širom grada, već su najistaknutije ličnosti Aleksandar Vučić i Miloš Vučević - obojica zvanično na funkcijama u Beogradu.
 
Mesto koje bi, po prirodi funkcija, trebalo da pripada Miroviću, na bilbordima zauzima još jedan član Predsedništva stranke, aktuelni potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica.
 
 
Politička situacija čoveka koji je faktički jedan od osnivača stranke na vlasti govori o mogućnosti da u slučaju obnavljanja mandata uopšte ne bude na zvaničnoj funkciji.
 
Ove priče nisu nove - prethodnih godina u stranci i javnosti spekuliše se o odnosima Mirovića - kao jedne struje naprednjaka, i Miloša Vučevića, kao druge struje, malo bliže Aleksandru Vučiću i posledicama mogućih narušenih odnosa dvojice istaknutih članova stranke koja ne voli previranja i "mrdanja" u svojim redovima.
 
Mirović i Vučević 2020. godine; Foto: 021.rs
 
Nikakvih konflikata između dve struje u javnosti zvanično nije bilo. Činjenica da je Vučević sada formalno predsednik SNS moglo je (i ne mora) da utiče na položaj Mirovića, koji se od svojih početaka u Banovini postavio relativno nezavisno i samostalno u odnosu na stranku.
Njegovo odsustvo iz kampanje sada nije ni prvo, budući da Mirović nije poznat po pokoravanju partijskim naredbama. Ipak, kako za 021.rs primećuje naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, politički analitičar Dejan Bursać, nije neobično ni da Srpska napredna stranka "promeša karte" pred izbore i predstavi neka nova lica, kao što je i sad slučaj.
 
"S druge strane, jeste neobično da vi čoveka koji je skoro dva puna mandata bio predsednik Pokrajinske vlade, koju predstavljate kao uspešnu vladu, sklonite iz kampanje i da ga ne predstavljate glasačima - to šalje jednu vrstu pogrešnog signala. Ako ste bili uspešni prethodnih skoro osam godina u Vojvodini, zašto čovek koji je maltene vodio tu priču u Vojvodini nije u kampanji makar da promoviše prethodne rezultate?", pita se Bursać.
 
Bojan Pajtić predaje dužnost Igoru Miroviću 21. juna 2016. godine; Foto: Pokrajinska vlada
 
Upravo pomenuto "mešanje karata", dodaje Bursać, omogućava naprednjacima da odmore neke članove, a popularnost stranke na svim nivoima svakako zavisi od jednog čoveka.
 
"Ovo možda jeste neka vrsta potvrde ranijih spekulacija o sukobljenim strujama unutar SNS u Vojvodini. Ova stranka retko kad pušta da njen 'prljav veš' izlazi u javnost, a opozicija pak nije dovoljno snažna, niti politički talentovana da iskoristi te okolnosti, pa ostajemo uskraćeni za političku posledicu takvog eventualnog sukoba unutar stranke", smatra Bursać u razgovoru za 021.rs.
 
Mirović nije kandidat za poslanika prvi put od 2004. godine i to nije beznačajna činjenica, ukazuje novinar Cenzolovke Denis Kolundžija, koji godinama prati Skupštinu APV i dešavanja u Pokrajini. Izborne liste, napominje on, nisu samo spisak kandidata za poslanike već i svojevrsni "ko je u ko" u nekoj stranci. 
 
"To što neki kažu: 'pa šta, biće opet predsednik Pokrajinske vlade, za to nije uslov da bude izabran za poslanika' zvuči prilično neubedljivo, čak i za malu decu. Miloš Vučević je (formalni) lider SNS i, ako je verovati ranijim najavama, kandidat za novog premijera, Ana Brnabić je pak aktuelna premijerka, i njih dvoje su na prva dva mesta na parlamentarnoj listi SNS iako je svima jasno da neće biti poslanici. Mirović je predsednik Pokrajinske vlade od 2016, član je Predsedništva SNS i, ne zaboravimo, bio je među prvim radikalima u Skupštini Vojvodine koji je 2008. napustio tu stranku i sa još petoro poslanika, formirao klub 'Napred, Srbijo', zametak budućeg SNS. Ako ga stranka vidi ponovo na mestu pokrajinskog premijera, šta je bio problem da ga stave na listu? Da ne zauzima bezveze mesto na listi?", pita se Kolundžija.
 
Mirović i Zobenica zajedno na predaji izborne liste za izbore 2020. godine; Foto: 021.rs.
 
On je stava da bi Mirović mogao da ima ulogu u kampanji bez obzira na to da li mu se "smeši" treći mandat ili ne - prosto iz činjenice jer je napoznatiji naprednjak u Vojvodini.
 
"Spolja deluje kao da mu i nestavljanjem na listu i držanjem dalje od kampanje stranka šalje određenu poruku. Ali, ne bih se sad kladio u to da to nužno mora da znači i kraj njegove političke karijere. Elem, možda posle izbora od njega ponovo zatraže da bude predsednik Vlade i verujem da će, pred ponudom koju ne može da odbije, na to i pristati (za druga mesta u Banovini sigurno nije voljan). Verovatno nerado, ali ne samo zbog toga što bi mu to bio treći mandat, koliko je imao njegov toliko napadani prethodnik Bojan Pajtić; nerado je, navodno, tu funkciju prihvatio i jeseni 2020. Doduše, pre te 2020. nije doživeo onako ponižavajuću situaciju, kao što se to desilo krajem 2021, kad mu je bukvalno iza leđa vojvođanska skupština, glasovima i poslanika SNS, donela odluku o razvlašćivanju Pokrajinske vlade pri kadrovanju u KCV", podseća na ove okolnosti Denis Kolundžija.
 
Ono što je u tom zamršenom stranačkom "odmeravanju snaga" usledilo kao posledica je, podseća naš sagovornik, navodna ostavka Mirovića, iako je on tu informaciju demantovao.
 
"I dalje ima onih koji tvrde da je ta ostavka zapravo povučena, zamrznuta. Zbog mira u kući, čuj mene stranci, u kući. Predstojeći izbori su, eto, prilika da se ta ostavka eventualno aktivira – u tišini. Ali i da, što da ne, konačno dobijemo odgovor na pitanje iz stiha njegove čuvene pesme Svitac – hoću li otići i kad?", kaže Kolundžija, uz podsećanje da je Mirović, ipak, i pesnik.
 
 
Da Mirović ipak neće biti toliko istaknuti naprednjak posle izbora prognozira Dejan Bursać. Kako kaže, čini se da je ona jača SNS struja odnela pobedu i to je "mir" koji je trenutno na snazi u stranci.
 
"Mislim da se druga strana u tom navodnom sukobu osetila dovoljno jakom da bi nadvladala. To verovatno ima veze sa činjenicom da je Miloš Vučević, formalno, predsednik stranke. Mirović je sklonjen iz kampanje i vrlo verovatno neće igrati neku važnu političku funkciju u narednom mandatu. Taj sukob, ukoliko ga je ikad i bilo, na taj način se završava i sad gledamo epilog, a ne zaplet", stava je ovaj analitičar.
Da li sam Mirović pokazuje bilo kakve signale da želi da se povuče iz politike? Uoči kampanje predsednik Pokrajinske vlade je za 021.rs rekao da će učestvovati u kampanji za vanredne pokrajinske izbore "koliko mu vreme bude dozvoljavalo" i ukoliko dobije određene smernice iz stranke. Time je na indirektan način potvrdio da, kao funkcioner i član, suštinski "ne igra kako se diktira", ali istovremeno ne radi ni protiv SNS.
 
"Ne znam o kakvoj se vrsti signala radi, ali u poslednje vreme primećujem da ima baš dosta objava na Instagramu o aktivnostima koje osvetljavaju - baš kao svitac - još jedan deo njegovog bića – onaj pesnički. Teško danas žive pesničke duše, pa mi se sve čini da bi mu to mogla ostati pasija ali uz neku drugu funkciju. I to možda baš takvu neku koja će mu, pogotovo tamo gde je bude obavljao, pružati neiscrpnu insipiraciju za nove pesme", smatra novinar Denis Kolundžija za 021.rs.
 
I kad se pogledaju objave Mirovića, jasno je da među njima nema jasno odvojenih, kampanjskih poruka prema glasačima, koliko svakodnevnih aktivnosti predsednika Pokrajinske vlade, uz kraće osvrte onog što je urađeno proteklih godina.
  • Konak

    29.04.2024 23:05
    Ugnji
    Castan ,istrajan i intelegentan politicar,sigurno je citavog sebe dao za bolji zivot u Vojvodini.
  • Ja

    13.12.2023 16:26
    Osetila sam njegovu dobrotu i pravičnost na svojoj koži.
    Pesnikinje imaju kod njega prednost....
  • Душан

    13.12.2023 16:18
    Он један од ретких у снс-у који је образован и нормалан.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti