Kolapsi zbog vrućine

Hitna pomoć imala je veći broj intervencija na javnim mestima nego što je uobičajeno, a kolapsi se uglavnom dešavaju zbog nedovoljnog unošenja tečnosti.

Hitna pomoć imala je veći broj intervencija na javnim mestima nego što je uobičajeno, a kolapsi se uglavnom dešavaju zbog nedovoljnog unošenja tečnosti.

Od ukupno 39 intervencija, za osam sati, 12 je bilo zbog kolapsa na javnim mestima. Kako prenosi Dnevnik, osim padanja u nesvest na ulici, kardiološki i nervni bolesnici, za koje su vrućine naročito neprijatne, učestalije su tražili pomoć lekara.

Visoke temperature, kao i vremenske promene veliki su stres za organizam, a da bi se tako teško vreme lakše podnelo lekari preporučuju da se pije dosta tečnosti, jede lagana hrana bogata vitaminima i ne preteruje sa fizičkim aktivnostima. Preporučuje se i češće provetravanje prostorija i njihovo zatamnjivanje, upotreba klima uređaja, ali tako da razlika u temperaturi između spoljne sredine i sobe u kojoj se boravi ne bude veća od 7 do 10 stepeni. To pomaže organizmu da upotrebi mehanizme za rashlađivanje i na pravi način se prilagodi vremenskim prilikama.

Zbog visokih temperatura, ne treba preterivati sa fizičkim aktivnostima, kažu lekari i podsećaju da se od sunca treba zaštititi odgovarajućom, najbolje pamučnom ili lanenom garderobom i šeširom. Iz kuće ne bi trebalo izlaziti bez flašice vode i lepeze, šetnju gradom ili sunčanje od 11 do 16 časova treba izbegavati. Kod visokih temperatura, odrasle zdrave osobe treba da unose osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju jednu do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti.

  • 20.06.2012 11:18
    @Ceca
    Može se npr. od kuće poneti bočica sa vodom iz česme. I to funkcioniše.
  • Vladimir

    20.06.2012 11:08
    @Ceca
    Ako nemas 50 din za flasicu vode, ti ponesi od kuce ... Vrucine kod nas traju 5-6 dana i to je to .. Ne mora se praviti kataklizma
  • Trenutnu

    20.06.2012 10:14
    temperaturu
    u NS mozete da pogledate na vreme.in.rs

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti