Novosađanka pogledala preko 4.100 predstava

Novosađanka Ružica Isakov, za 66 godina odgledala je više od 4.100 predstava i zvanično postala najverniji pratilac novosadske pozorišne scene.
Novosađanka Ružica Isakov, za 66 godina odgledala je više od 4.100 predstava i zvanično postala najverniji pratilac novosadske pozorišne scene.

Ružica kaže da je prvu predstavu gledala još davne 1946. godine, kada je pozorišnu publiku činila buržujska elita Novog Sada.

"Kada sam ja krenula u pozorište, postojala je stara novosadska srednja klasa, neko bi rekao gradska buržoazija, koja je na predstave dolazila redovno i prikladno obučena. Kad kažem prikladno, mislim na tamna odela, frakove, svečane haljine... od te publike, sada nas ima samo desetak", kaže Ružica.

Kako bi joj se odužili za odanost i predanost teatru, u Srpskom narodnom pozorišu u utorak joj je pre početka predstave "Kneginja čardaša" uručena posebna nagrada. Kako za 021 kaže Bojana Kovačević Petrović, svetla pozornice su ovog puta bila usmerena ka baki koja je scenu ceo život gledala iz mraka.

"Redovniju publiku od Ružice nemamo. Ona ima u sveskama uredno ispisanu evidenciju o svim predstavama koje je u životu gledala, i mi smo želeli da joj upriličimo nezaboravno veče, i uz simboličan poklon, pažnju usmerimo ka njoj", kaže ona.

Ružica svaki nastup svojih miljenika nagradi aplauzom i cvećem. Posle svakog izvođenja predstave "Ujkin san" Gordana Đurđević-Dimić i Predrag Ejdus dobiju po jednu ružu od Ružice, a taj dar sleduje i Jasni Đuričić po završetku "Pokondirene tikve". "Mladi treba češće da odlaze u pozorište, jer ono na pravi način bogati čovekov život i uči ga pravim, neprolaznim vrednostima", poručuje baka Ružica uz neizbežnu čestitku pozorištu za uspešnu narednu sezonu.

Gospođa Isakov kaže da je često savetovala glumce i pomagala im da razbiju tremu, i dodaje da je najjači utisak na nju u šestodecenijskom praćenju novosadskih pozorišta ostavila Katarina Jovanović u ulozi Norme u istoimenoj operi Vićenca Belinija. (M.S. - miodrag@021.rs)

  • ns time

    06.12.2012 09:49
    Eto, uvek ima primitivs koji ne shvataju bas nista od lepote zivota.Pesimizam svuda oko nas,a ima ljudi koji su znali da organizuju zivot.Ne gledajte sve kroz dinar jer desavale su se sezone kada karte nisu bile preskupe,bilo je i besplatnih predstava ,koncerata,knjizevnih veceri ili veceri glumaca kada je ulaz bio besplatan.Ali, ne lezi vraze...toliko smo naviknuti na lose vesti da onda jedna lepa smeta.E, baksuzi...
  • Jovana

    06.12.2012 08:48
    Hm
    Jako cudne cifre. Kada se izracuna to je malo preko 60 predstava godisnje... Toliko razlicitih predstava (ne novih, nego razlicitih, dakle ako se ono sto se gledalo prosle godine gleda opet i ove) ne bude u toku jedne sezone... Bar je tako u poslednjih 15 godina koliko ja posecujem SNP...
    Upravo izbrojah na sajtu SNP. Na repertoaru je trenutno 64 predstave, od kojih se ni pola ne igra ove sezone, dakle tu su uracunate predstave koje su se igrale unazad nekoliko godina.
  • tomas24

    05.12.2012 22:19
    bilil i ostali
    Gospođa Ružica Isakov je puno starija od 66 godina. Za neupućene, bila je među prvim članovima ženske ekipe veslačkog kluba "Danubius 1885", prvak SFRJ u veslanju i član jugoslovenske reprezentacije više puta. Samo magarci koji na predstavu "Labudovo jezero" nose kupaće gaće mogu davati onakve komentare. Neka im je Bog u pomoći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti