Investitori "provlače" nepoštovanje projekata

Od 53 objekta u izgradnji, na kojima je građevinska inspekcija ove godine izvršila kontrolu, na sedam su obustavljeni radovi, jer se nisu odvijali u skladu sa tehničkom dokumentacijom.
Od 53 objekta u izgradnji, na kojima je građevinska inspekcija ove godine izvršila kontrolu, na sedam su obustavljeni radovi, jer se nisu odvijali u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

Nakon ovakve obustave, izvođaču radova se daje rok od mesec i po dana da se izmene dokumenti ili realno stanje. Načelnica građevinske inspekcije, Slavica Lazor, kaže za Radio 021 da postoje i slučajevi kada samoinicijativne izmene investitora uspevaju da prođu, pa se dešava da umesto jednog stana izgradi dva manja.

"Rešenje glasi tako - ili da izmeni stanje, ili da izmeni dokumentaciju. Uglavnom je tehnička dokumentacija ta koja treba da se izmeni, ali postoje slučajevi gde nije dozvoljeno od velikih stanova praviti manje", kaže ona.

Međutim, Slavica Lazor tvrdi da sve izmene ostaju u granicama postavljenih kriterijuma. Takođe, mnogi investitori su u procesu legalizacije uspeli da dobiju dozvole za objekte koji nisu izgrađeni u skladu s projektnom dokumentacijom. Građevinska inspekcija insistira i na redovnim kontrolama kvaliteta betona, pa je tako u 50 slučajeva skoro polovina uzoraka bila nezdovoljavajuća.

"Što se toga tiče, vrlo smo strogi kada je u pitanju kvalitet materijala. To mora da odgovara svim normama", tvrdi Slavica Lazor.

Preduzeća koja obavljaju tehničke preglede novoizgrađenih objekata nedavno su skrenula pažnju na to da se često susreću sa nepoštovanjem projektne dokumentacije. Članica Gradskog veća za urbanizam, Jelena Atanacković Jeličić, ocenila je za Radio 021 da ovakav problem može da se reši samo pojačanom kontrolom nadležnih inspekcija. (Asja Francisti)

  • ljutko

    26.05.2010 20:10
    trla baba lan
    ali 021, ajde malo edukujte novinare! aj sto fali druga strana, sagovornik iz branse koja se opljuvava, neg sto fali i vest sama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.