Krpelji prete u prirodi

Oko 30 odsto krpelja na našem području zaraženo je Lajmskom bolešću, pa u Klinici za infktivne bolesti apeluju na građane da kada borave u prirodi, obrate pažnju na ove insekte.
Oko 30 odsto krpelja na našem području zaraženo je Lajmskom bolešću, pa u Klinici za infktivne bolesti apeluju na građane da kada borave u prirodi, obrate pažnju na ove insekte.

Ipak, ne znači da će svaki ujed zaraženog krpelja uzrokovati Lajmsku bolest, objašnjavaju u ovoj klinici Kliničkog centra Vojvodine.

Kako kažu, nije svaki ujed zarazan i moraju se stvoriti određeni preduslovi, kao što je slabiji imunitet osobe koju ujede krpelj.

Doktori navode da je najvažnije čuvati se i izbegavati područja gde ima krpelja, ali i pregledati se posle svakog povratka iz prirode.

Ukoliko se pronađe krpelj potrebno je hitno otići do najbliže zdravstvene ustanove da se ukloni.

  • ivica 021

    13.04.2014 09:01
    prskati da ili ne
    Ti insekti definitivno predatavljaju broblem kao i komarci i jos niz kojekavih insekata . LIcno sam protiv prskanja jer smo tako pobili silne ptice koje se inace hrane insektima , moj kraj je nekad bio pun lastavica o vrapcima i da ne pricam . Sad tek po koji . Insekti su sve otporniji na kojekakve preparate a mi sami sebe trujemo .
  • Richard Rublev

    13.04.2014 07:51
    24h za infekciju
    Bakterija koja izaziva lajmsku bolest živi u probavnom sistemu krpelja. Da bi čovek došao u kontakt sa njom, krpelj mora da povrati, što se dešava oko 24h od ujeda. Ima ih po celoj Evropi, tako da to nije samo naš problem, a sličan je i procenat zaraženih krpelja. Pričali mi ljudi koji se bave krpeljima, da je to slabo biće i da nema energije da se penje po drveću. Penje se do visine od oko 1 m i zbog toga kod male dece može biti i u kosi ili iza ušiju, a kod odraslih uglavnom na nogama...
  • 12.04.2014 18:25
    Moze li malo prskanja protiv ove gamadi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti