TS: Tužilaštvo da razmotri krivične prijave otpuštenog inspektora

Organizacija Transparentnost Srbija pozvala je danas tužilaštvo u Novom Sadu da ponovo razmotri odbačene krivične prijave koje je građevinski inspektor Zoran Jovanović podneo zbog nenamenskog trošenja sredstava, a koje su sada potkrepljene sudskom presudom.

Organizacija Transparentnost Srbija pozvala je danas tužilaštvo u Novom Sadu da ponovo razmotri odbačene krivične prijave koje je građevinski inspektor Zoran Jovanović podneo zbog nenamenskog trošenja sredstava, a koje su sada potkrepljene sudskom presudom.

Transparentnost je navela da preti opasnost zakonskog zastarevanja za krivično gonjenje zbog tog nenamenskog trošenja sredstava, koje je primetio i prijavio Jovanović. On je pre devet godina ostao bez posla jer je ukazao na sumnju na korupciju, a potom odbio da potpiše naknadno sačinjene zapisnike koji bi opravdali propuste nadležnih koje je otkrio, piše u saopštenju.

Transparentnost podseća da je Jovanović vodio tri slučaja uklanjanja bespravno podignutih objekata i u jednom je angažovano preduzeće za rušenje, kao i da su troškovi rušenja isplaćeni za sva tri slučaja, pri čemu su, i za slučaj u kome je zaista angažovano preduzeće, bili preveliki. Novac je isplaćen bez donetog zaključka o troškovima, a inspektor nije podlegao pritiscima pretpostavljenih da zaključke o (nepostojećim) troškovima naknadno donese, navodi Transparentnost. Slučaj mu je oduzet, neko drugi je naknadno doneo zaključke, a protiv njega je pokrenut disciplinski postupak koji se završio otpuštanjem sa posla.

"Usledio je sudski spor u kome su potvrđene tvrdnje Jovanovića, ali se na presudu žalilo gradsko pravobranilaštvo. Praktično, žaleći se na ovu presudu, pravobranilaštvo je zastupalo stav da iz budžeta treba da se isplati veći iznos nego što je to tvrdio Jovanović iako je prvenstveni zadatak pravobranilaštva da se stara o interesima grada", piše u saopštenju. Presudom Apelacionog suda iz novembra 2013. godine preinačena je odluka Osnovnog suda. Po toj presudi Zoranu Jovanoviću je stavljeno na teret da nije doneo zaključak o troškovima u onom predmetu gde je on želeo da se utvrdi tačna visina stvarnih troškova kako se ne bi plaćali više. Nije uvažena njegova tvrdnja da nije ni mogao da utvrdi stvarne troškove i donese zaključak jer mu je predmet oduzet.

Transparentnost navodi da činjenica da je presudom Apelacionog suda potvrđeno da nije bilo "prinudnog izvršenja" u dva predmeta dok u trećem troškovi nisu ispravno obračunati istovremeno predstavlja optužbu na račun čelnika grada Novog Sada da su isplatili sredstva za nešto čega nije bilo i da su time oštetili budžet Grada. Transparentnost navodi da ni takvo činjenično stanje u jednom sudskom predmetu nije bilo dovoljno za Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu da ponovo razmotri ranije odbačene krivične prijave koje je Jovanović podneo 2006. godine, a koje je sada potkrepio presudom i zapisnikom budžetske inspekcije iz oktobra 2013. kojim su konstatovani brojni propusti u vezi sa tim postupcima.

Ta nevladina organizacija smatra da bi trebalo i van krivične istrage, preduzeti mere da se ne ponove takvi slučajevi, u kojima se savesni službenici kažnjavaju za svoju istrajnost.

  • 15.01.2015 07:40
    Epilog
    Inspektor očistio parcele od bespravnih objekata, šefovi besprevno očistili budžet od para, pa otpustili inspektora.
  • ZoranNS

    14.01.2015 18:09
    Novosađanin - Novi sasd stidi se
    Kada pročitaš tekst pažljivo, vidiš da ni današnja nije bolja.
  • Komsija

    14.01.2015 16:33
    Resenje
    Najbolje bi bilo da oni koji su do ovoga doveli ostanu bez posla zbog stete koju su napravili a onda i da krivicno odgovaraju. Jedino tako se u ovom zverinjaku moze zavesti red.
    A mi smanjujemo plate i penzije.
    Sa reci na dela!
    Pa da pocnemo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.