Slovenački kantautor Brecelj na turneji "Zlatno doba"

Slovenački kantautor Marko Brecelj u okviru turneje "Zlatno doba" kojom obeležava 41 godinu stvaralaštva, nastupiće u Beogradu i raznim gradovima Vojvodine.

Slovenački kantautor Marko Brecelj u okviru turneje "Zlatno doba" kojom obeležava 41 godinu stvaralaštva, nastupiće u Beogradu i raznim gradovima Vojvodine.

Brecelj je prethodno u okviru "prijateljske ofanzive" posetio Osijek i Novi Sad, a do subote, 24. januara nastupiće u još šest gradova. "Živimo u zlatnom dobu, a dokaz je zlatni delišes ispred mene", priča umetnik, ukazujući na ironiju da je ispred svega novac, pa tek onda duh.

Kako kaže, ponosan je što ponovo posećuje mnogonarodnu ravnicu u kojoj je doživeo prvi veliki uspeh. "Posetiću gradove kulturnog prostora kome pripadam kako bih pokazao svoju kantautorsku i performersku formu. Dolazimo iz multietničke Istre koju svojataju tri države. Ne obuzima me nostalgija za mladošću, nego se veselim poseti domovini, jer Šengenska granica mi predstavlja samo neprirodnu prepreku, a EU je prostrani kavez u kom robujemo onima koji ga poseduju", kaže Brecelj.

Brecelj večeras nastupa u Beogradu u Studiju B, a sutra u beogradskom "Novom bioskopu Zvezda". Pre nastupa,  razgovaraće sa aktivistima o smislu njegove posete i zauzimanja bioskopa, a potom će predstaviti aktivističke i umetničke organizacije u kojima učestvuje. "Breceljev utorak", kako jecelodnevni program nazvan, biće zaokružen projekcijama dokumentarnih filmova o Brecelju koje će on komentarisati, a u 20 sati uslediće koncert.

Brecelj će dan kasnije nastupiti u pozorištu "Toša Jovanović" u Zrenjaninu, potom u četvrtak u Domu omladine u Pančevu. Nakon posete Kikindi u petak, turneju će završiti 24. januara u Subotici, u Pozorištu "Kostolanji Deže", gradu u kojem je njegovo stvaralaštvo i počelo pre četiri deceniije. Realizaciju turneje pomogli su Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine i Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije.

Brecelj je u javnost poznat kao bivši frontmen slovenačkog progresivnog sastava Buldožer, koji je napustio pre trideset godina. Danas je kantautor, voditelj Omladinskog kulturnog, socijalnog, multimedijskog i međugeneracijskog centra u Kopru. (Suzana Stojićević)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.