Proslava kineske Nove godine u subotu na Filozofskom fakultetu

Proslava kineske Nove godine biće upriličena u subotu, 10. februara, u prostorijama Konfucijevog instituta na Filozofskom fakultetu.
Domaćini će biti kineski lektori koji predaju na Institutu kineski jezik i kulturu, a program, pored ostalog, uključuje i kratko predavanje o kineskim običajima i verovanjima vezanim za kinesku Novu godinu u poređenju sa našim novogodišnjim i božićnim običajima. Govoriće Nataša Pešić, profesorka kineskog jezika na Filozofskom fakultetu.
 
Zatim su tu aktivnosti poput isecanja znamenja od papira koja donose sreću, potraga za "Fu" karakterima, ispisivanje novogodišnjih kupleta kojima se prizivaju sreća, radost i blagostanje, pravljenje tradicionalnih knedli koje se uvek nalaze na novogodišnjoj trpezi itd. 
 
Program počinje u 10 časova, a nakon njega sledi ručak sa tradicionalnom kineskom hranom koji počinje u 12 časova.
 
Kineska nova godina ili Prolećni festival, kako je Kinezi nazivaju, ima tradiciju dugu 4.000 godina. To je najveći i najznačajniji praznik za kineski narod. Kineska nova godina se računa prema lunarnom kalendaru, a ove godine se dočekuje 16. februara i u ponoć ćemo iz godine petla ući u godinu psa. Smatra se da pas od davnina donosi srećan period i simbol je mira, harmonije i stabilnosti, ali i velikodušnosti. 
 
Više o kineskoj Novoj godini i običajima možete pročitati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič