Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz - mesto gde se svi razumeju, ako žele

Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz je ustanova kulture koja je nastala 1974. godine sa idejom da pomogne očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Vojvodini.
Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz - mesto gde se svi razumeju, ako žele
Foto: 021.rs
Prva predstava čije se izvođenje i uzima za početak rada pozorišta bila je Erkenjijeva "Mačja igra".
 
Vremenom je ovo pozorište preraslo inicijalnu ideju i postalo mesto gde su se stvarale neke mnogo kompleksnije pozorišne priče. Novosadsko pozorište je tako uspelo da postane, ne samo mesto okupljanja mađarske elite, nego je prevazišlo i nacionalni okvir, te danas važi za jednu od najrelevantnijih pozorišnih adresa u Srbiji i regionu. 
 
Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta, pričao je za 021 kako je ova ustanova iskoračila iz jezičko-etničkih okvira i postala ono što je danas.
 
"Odmah, na samom početku je Novosadsko pozorište kao svoj strateški cilj označilo da bude pozorište koje će, doduše igrati na mađarskom jeziku i koje će negovati i tradiciju i tekovine mađarskog pozorja, ali da će svojim stvaralaštvom iskoračiti iz nacionalnih okvira. Na samom početku je određeno da nam baza bude mađarska kultura, a da nam zapravo put i ciljevi budu u nekom socio-kulturološkom prostoru koji je širi od naših etničko-jezičkih prostora", ocenio je Vencel.
 
Raznolik repertoar, tumačenja dela mađarske i svetske literature, doveli su najbolje reditelje i najbollje glumce u Novosadsko pozorište. Pozorište je bilo uspešno na domaćim i regionalnim festivalima - od Sterijinog pozorja i Bitefa do festivala u Umagu i Sarajevu. Sa gotovo svakog festivala glumci i reditellji su se vratili sa nagradom. 
 
U članove ansambla ubrajaju se imena kao što su Silvija Križan, Emina Elor, Terezia Figura, Daniel Husta, Ištvan Kereši, Livia Banka, Gabor Pongo, Gabriela Crnković Edit Farago. i drugi. 
 
Najduže igrana predstava je "Igra u dvorcu" u režiji Mucija Draškića, dok su najnagrađivanije "Play Strindberg" u režiji Radoslava Zlatana Dorića i "Pomorandžina kora" u režiji Kokana Mladenovića. U najuspešnija izvođenja ubrajaju se i "Neoplanta", "Roki horor šou", "Kosa", "Čarobnjak iz Oza", "Violinista na krovu" i druge.
 
Novosadsko pozorište i danas igra predstave na mađarskom jeziku uvek sa simultanim prevodom na srpski i tako pokazuje da je moguće da ljudi međusobno govore i razumeju se - kada to žele. Pored toga, istakao je Vencel, ova ustanova je sada već i međunarodno značajna.
 
"Novosadsko pozorište je sada već jedan od simbola kulturne i umetničke ponude ovog grada. Znamo da je ovo pozorište nosilac jednog zaista izuzetnog projekta, a to je Međunarodni festival manjinskog teatra. Novosadsko pozorište je i sedište Međunarodne organizacije manjinskih teatara. Dakle, mi smo tu iskoračili daleko izvan naših prostora, ali ne samo u kulturnom smislu, nego i u geografskom smislu, tako da smo prisutni na jako širokom prostoru", ističe on i zaključuje da je ispred njih zadatak da tu poziciju i zadrže.
 
Jednom godišnje pozorište ugosti Dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca. Ujvideki Szinhaz organizuje i unikatni događaj "sahrana za predstave". To je, navode, način da se glumci oproste od predstava koje "odlaze u penziju" i da im utkaju nove, neobične i duhovite priče.
 
Novosadsko pozorište je ustanova od posebnog značaja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, a ima i posebno mesto u srcu svakog Novosađanina.
 
Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.
  • Grbavi

    04.07.2020 16:12
    Odlichno pozorishte, vrhunsko. Za vreme jedne predstave imao sam utisak da ce uleteti specijalci I sve nas pohapsiti. Nego hteo sam neshto da pitam kada sam ja bio mali u toj zgradi je bilo pozorishte koje se zvali Ben Akiba shta se desilo sa njim?
  • Samo kazem

    04.07.2020 12:23
    Puno madjara iz Vojvodine je ratovalo za srbijanske i krajiske interese, a danas klinci skandiraju po skolama ko ne skace taj je madjar, mnogi se i stide da pricaju madjarski i ponizavaju se. Hocu da kazem treba ih postovati a ne omalovazavati.
  • Danilo

    03.07.2020 13:50
    Meni su bolji od SNP-a, tačno se vidi da se glumci više trude i pristupaju svakoj ulozi profesionalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.